Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Pavlovciach nad Uhom predstavia emigráciu Slovákov do Ameriky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Okrem iného sa projekt zameriava aj na predstavenie amerických Slovákov ako príslušníkov armády USA od prvej svetovej vojny až po operáciu Púštna búrka.

Bratislava 6. marca (TASR) - V obci Pavlovce nad Uhom (okres Michalovce) dokončujú múzeum, ktoré bude mapovať vysťahovalectvo z územia Slovenska do Severnej Ameriky. Otvorené by malo byť od 6. mája. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Či už v predvojnovom alebo medzivojnovom období, ale tiež po druhej svetovej vojne opustili stovky tisíc Slovákov naše územie a odišli do Severnej Ameriky. Mnohí sa vrátili naspäť, mnohí tam ostali," povedal dočasný šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) počas pondelkovej návštevy pripravovaného múzea. Ministerstvo projekt múzea s názvom Kasigarda opakovane podporilo prostredníctvom dotačnej schémy, a to v celkovej hodnote 40.000 eur.

Hlavným cieľom podporeného projektu bola rekonštrukcia budovy múzea, ktoré sa nachádza v obci Pavlovce nad Uhom, konkrétne v časti Ťahyňa, a propagácia vojenských dejín prostredníctvom dejín Slovákov v Amerike. Išlo o záchranu tzv. amerikánskeho domu na Zemplíne. Okrem iného sa projekt zameriava aj na predstavenie amerických Slovákov ako príslušníkov armády USA od prvej svetovej vojny až po operáciu Púštna búrka.