Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Modelári zostavili z modulov zmenšeninu tratí železníc na hornej Nitre

Modely vozňov i lokomotív Foto: TASR/Pavol Remiáš

Sú na nej kópie jednotlivých staníc, zastávok, mostov, tunelov, ale aj železničných prejazdov so závorami, rôzne budovy a okolitá príroda.

Prievidza 2. mája (TASR) – Vernú zmenšeninu železničných tratí na hornej Nitre zostavili v Prievidzi železniční modelári zo Slovenska a Čiech.

Sú na nej kópie jednotlivých staníc, zastávok, mostov, tunelov, ale aj železničných prejazdov so závorami, rôzne budovy a okolitá príroda. Nechýba funkčný model vyše 100 rokov starého železničného depa v Prievidzi i nákladná stanica v Novákoch aj s koľajiskom a výhybkami. Po koľajniciach premávajú osobné vlaky, ale aj nákladné súpravy s rôznymi typmi vozov a rušňov. Návštevníci si trať môžu pozrieť v priestoroch Zimného štadióna v Prievidzi, kde sa dnes začalo desiate stretnutie slovenských a českých železničných modelárov.

Modely vozňov i lokomotív
Foto: TASR/Pavol Remiáš


"Trať meria približne 200 metrov a postavili sme ju na ploche 800 štvorcových metrov," informoval Maroš Ličko, dlhoročný predseda Klubu železničných modelárov Bojnice, ktorého členovia podujatie zorganizovali. "Naše pozvanie prijalo 50 modelárov, ktorí priniesli aj svoje železničné moduly. Vďaka tomu, že všetky sú postavené v štandardnej mierke 1:87, bolo ich možné pospájať a vytvoriť takú obrovskú železničnú trať," dodal Ličko. Že sa im to podarilo, dokázala prevádzka bez havárií. Vlaky po trati totiž premávali podľa stanoveného grafikonu vlakovej dopravy tak, ako v skutočnosti. Modelári mohli súpravy vypraviť iba podľa cestovného poriadku, alebo ich museli zastaviť, ak trať nebola voľná.

Výstava železničných modelov potrvá do nedele 4. mája. V sobotu (3.5.) sa uskutoční modelová show, kde sa predstavia aj modelári lodí, lietadiel, vojenskej techniky i lokomotív.