Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Moderný poschodový vlak Ľudmila premáva až na krajný východ

Nová vlaková elektrická poschodová jednotka Ľudmila Foto: TASR/František Iván

Vlak bude premávať od Nového Mesta nad Váhom až po Čiernu nad Tisou. V nových vlakových súpravách cestujúcich príjemne prekvapí veľkorysý osobný priestor, ako aj priestor na batožinu.

Čierna nad Tisou 26. marca (TASR) - Od Nového Mesta nad Váhom až po Čiernu nad Tisou začal dnes premávať ďalší moderný poschodový vlak. V poradí siedmy "železný tátoš" dostal meno Ľudmila. V Čiernej nad Tisou ho dnes uviedol do prevádzky dosluhujúci minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ.

„Som veľmi rád, že nová poschodová súprava bude slúžiť už aj obyvateľom krajného východu. Vozový park Železničnej spoločnosti Slovensko na prímestských a regionálnych tratiach sa postupne modernizuje a cestovanie vlakom je čoraz pohodlnejšie a tiež lacnejšie ako cestovanie autom," komentoval Figeľ.

Celkovo bude po hlavnej severnej vlakovej trase (od Nového mesta n/V až po Čiernu n/T) jazdiť 10 elektrických vlakov uspôsobených aj na prepravu imobilných cestujúcich. V súčasnosti jazdí po slovenských tratiach 14 nových vlakových súprav, z toho sedem elektrických poschodových jednotiek, štyri súpravy typu „push-pull" a tri dieselové motorové jednotky.



V nových vlakových súpravách cestujúcich podľa ministerstva dopravy už na prvý pohľad príjemne prekvapí veľkorysý osobný priestor, ako aj priestor na batožinu. Vozne sú vybavené jednotným typom pohodlných mäkkých sedadiel a pre každé dvojsedadlo je k dispozícii zásuvka na napájanie osobného počítača.

"V lete cestujúci určite ocenia účinné vetranie a klimatizáciu, v zime zase dobre fungujúce kúrenie. K celkovému pohodliu cestujúcich prispieva aj nízka úroveň vnútorného hluku," informovalo ministerstvo dopravy. Lepšie cestovanie sľubuje aj ľuďom so zníženou mobilitou, ktorí sa môžu spoľahnúť na sklápaciu rampu. Vysoké schodíky pri nástupe do vlaku nahradili široké nízkopodlažné vstupné dvere, ktoré umožňujú rýchlejší a bezpečnejší nástup a výstup cestujúcich aj s batožinou. K výbave vlaku patrí aj rozhlas a informačné LED tabule, ktoré informujú o najbližších cieľových staniciach. Vo vlaku monitorujú situáciu kamerové systémy.

V rámci projektu obnovy vozového parku ZSSK bude na Slovensko dodaných spolu 10 dvojpodlažných elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu, 12 kusov dieselových motorových jednotiek pre medziregionálnu dopravu a 10 dvojpodlažných súprav „push-pull„ pre prímestskú dopravu. Projekt patrí do 6. prioritnej osi Operačného programu Doprava 2007-2013 a spolufinancuje ho Európska únia.