Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

HUNCOKÁRSKE SLÁVNOSTI: Modra pozýva na podujatie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Huncokári sa usadili v riedko obývaných oblastiach a žili izolovane od domáceho obyvateľstva v prenajatých drevorubačských domoch. Venovali sa práci v lese a prírodu mali v úcte.

Bratislava/Modra 22. júla (TASR) - Od piatka do nedele (24. 7.) si v Modre a miestnej časti Piesok pripomenú huncokárov - bavorských a tirolských drevorubačov, ktorí prišli na územie Malých Karpát v polovici 18. storočia. Tohtoročný program tradičných Huncokárskych slávnosti približuje samospráva na sociálnej sieti.

Okrem koncertov upozorňuje na sprievodné aktivity. "V sobotu popoludní to bude napríklad výstava o Huncokároch, takisto prechádzka spojená s prednáškou o geológii a fenoméne prekrytého krasu na Slovensku. Holzhacker haus bude dejiskom Magdalénskeho stretnutia potomkov a priateľov Huncokárov," zvýrazňuje mesto z programu, ktorý možno nájsť na profile Modry na sociálnej sieti.

Huncokári sa usadili v riedko obývaných oblastiach a žili izolovane od domáceho obyvateľstva v prenajatých drevorubačských domoch. Venovali sa práci v lese a prírodu mali v úcte. Miestni týchto ľudí nazývali huncokári podľa nemeckého slova holzhacker – drevorubač.

Huncokári boli úzko spoločensky i kultúrne zomknutí, dorozumievali sa vlastným nemeckým dialektom, uctievali vlastných patrónov. Na sviatok Márie Magdalény, patrónky kajúcnikov, chodili na omšu ku kaplnke na Piesku.