Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po dvojročnej prestávke sa v Modre opäť uskutoční dobový piknik

Modranský piknik, archívna snímka. Foto: Branislav Macháč

Otvorenie dobového pikniku na lúke Otčenáške v Modre-Harmónii bude už tradične patriť slávnostnej jazde prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897.

Modra 16. mája (TASR) – Po dvojročnej prestávke sa bude v sobotu (21. 5.) v Modre konať dobový piknik. Otvorí letnú turistickú sezónu v rekreačnej časti mesta - Harmónia. Aktuálny ročník podujatia je venovaný 130. výročiu založenia Modranského turistického spolku. TASR o tom informovali z Kultúrneho centra Modra.

V programe je niekoľko prvkov tematicky zameraných na turistiku, pohyb a šport. Kuriozitou budú cvičenia podľa osnov Ivana Branislava Zocha, priekopníka sokolskej myšlienky na Slovensku.

"Rozcvičkou a túrou po okolí s Modranským turistickým spolkom si pripomenieme 130. výročie založenia spolku. Profesor revúckeho gymnázia Ivan Branislav Zoch vypracoval prvé osnovy vyučovania telocviku na školách. Modra patrila medzi prvé mestá, ktoré myšlienka sokolstva doslova nadchla," vysvetľuje súvislosti riaditeľ Kultúrneho centra v Modre Ján Sklenár.

Otvorenie dobového pikniku na lúke Otčenáške v Modre-Harmónii bude už tradične patriť slávnostnej jazde prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897. Autorom repliky je modranský stolár Ladislav Csengel.

Súčasťou programu bude aj prehliadka prvorepublikovej módy pod vedením zberateľky Marie Létalovej. "Komentované dobové módne prehliadky sme sa rozhodli ladiť tematicky, jedna bude o letnej romanci, druhá ukážkou výletného dňa pod modrou oblohou," hovorí Sklenár.

Pripravený bude aj hudobný program a pre deti tvorivé dielne či divadelné predstavenie. V sprievodnom programe nebude chýbať burza platní, výstava starých rádií či maľba v plenéri.