Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Moldava nad Bodvou chce hrami pomôcť deťom nemyslieť na vojnu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovic

Naším cieľom pri organizácii tohto podujatia bolo spríjemniť pobyt ľuďom, ktorí museli opustiť svoje domovy a našli svoje dočasné útočisko práve v našom meste, či jeho okolí, uviedol primátor.

Moldava nad Bodvou 26. marca (TASR) - Športovo-zábavné podujatie s názvom Hry bez hraníc, ktoré sa uskutoční v sobotu popoludní v Moldave nad Bodvou, má spojiť ukrajinské a slovenské deti, aby pri športe a zábave nemysleli na vojnu. Rodiny s deťmi z humanitárneho centra mesta Moldava nad Bodvou i okolia dostanú zároveň teplé jedlo.

V priestoroch Športového areálu pod kopcom sa po 14.00 h stretnú rodiny a deti z mesta aj širokého okolia a spoločne sa zabavia pri športe a množstve atrakcií, klauniáde, kúzelníkovi či tvorivých dielňach.

"Naším cieľom pri organizácii tohto podujatia bolo spríjemniť pobyt ľuďom, ktorí museli opustiť svoje domovy a našli svoje dočasné útočisko práve v našom meste, či jeho okolí," uviedol primátor mesta Slavomír Borovský.

Podujatie podporuje aj združenie Aregala Slovensko - Kuchári bez hraníc. "Pri dobrom jedle je jedno, či ste Slovák alebo Ukrajinec, dospelý či dieťa. Dobré jedlo má silu upokojiť dušu a nasýtiť telo. Aj preto sme prijali výzvu a priamo na podujatí pripravíme bezplatne bezhraničné jedlo a občerstvenie," povedal prezident Aregala Slovensko - Kuchári bez hraníc Marek Mr=uz.

Kuchári zo spomenutého združenia aktívne pomáhali i utečencom na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, kde pripravili viac ako 16.000 porcií teplého jedla zadarmo. Podľa Mrúza to boli husté mäsové guláše, cestovinové špeciality aj bezmäsité, respektíve vegánske jedlá.

"Kládli sme dôraz na sýtosť a výživovú hodnotu pripravovaných pokrmov. Nastavenú kvalitatívnu latku sa nám podarilo udržať najmä vďaka štedrosti sponzorov, ktorých dokázali osloviť jednotliví kuchári. Spoluprácou s veľkoobchodným reťazcom a dodávateľmi potravín sme zabezpečili takmer tri tony surovín a vďaka nasadeniu kolegov z cateringovej spoločnosti v Košiciach bol zabezpečený inventár aj zariadenie našej improvizovanej kuchyne. Všetko bez nároku na odmenu a bezodplatne," dodal Mrúz.