Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Budovu školy postavili v Moldave n. Bodvou z financií maďarskej vlády

Na snímke interiér školy počas odovzdania budovy školy s vyučovacím jazykom maďarským, Cirkevná spojená škola bl. Sáry Salkaházi v Moldave nad Bodvou 23. marca 2022. Foto: TASR - František Iván

Cirkevná spojená škola blahoslavenej Sáry Salkaházi, pod ktorú patrí materská a základná škola a gymnázium, vznikla v roku 2015.

Moldava nad Bodvou 23. marca (TASR) – V novej budove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) začala pôsobiť cirkevná spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským. Objekt na ulici Československej armády dala postaviť Nadácia pre budúcnosť výlučne z finančnej podpory maďarskej vlády, celkové náklady vrátane kúpy pozemku, stavebných prác a zariadenia sú v hodnote 8,8 milióna eur. V stredu budovu slávnostne odovzdali do užívania.

Cirkevná spojená škola blahoslavenej Sáry Salkaházi, pod ktorú patrí materská a základná škola a gymnázium, vznikla v roku 2015. Aktuálne má celkovo 234 žiakov, zriaďovateľom je Arcibiskupský úrad v Košiciach. "Posledných sedem rokov sme strávili v podstate v podnájmoch, pomohli nám mestské inštitúcie, školy, mesto Moldava nad Bodvou. Za podpory maďarskej vlády sa podarilo postaviť túto krásnu školu. Má 22 tried, odborné učebne, vlastnú školskú jedáleň, športovú halu, takže tých možností je, myslím si, veľmi veľa," povedal pre TASR riaditeľ školy István Nagy.

Pozemok objektu má rozlohu takmer tri hektáre, výstavba prebiehala od konca roka 2018 do 15. decembra 2021, keď budovu skolaudovali. Žiaci základnej školy a gymnázia sa v nej začali učiť tento mesiac. Keďže školská jedáleň začne prevádzku až neskôr, škôlkari by sa podľa plánov mali nasťahovať v septembri.

Podľa predsedu Nadácie pre budúcnosť Csabu Bartóka v meste bola pred desiatimi rokmi potreba novej školy, no samospráva na to vlastné zdroje nemala. Nakoniec sa ich podarilo získať od maďarskej vlády.

"My ako nadácia sme najprv chceli založiť vlastnú školu, ale medzitým založila v Moldave maďarskú školu košická arcidiecéza, takže sme sa dohodli, že urobíme džentlmenskú dohodu a za jedno euro ročne prenajmeme škole tieto priestory," povedal Bartók. V prípade získania ďalších financií je podľa neho v pláne aj výstavba internátu či plavárne.

Na slávnostnom podujatí so strihaním pásky vystúpili aj zástupcovia cirkví a štátny tajomník maďarského úradu vlády pre národnú politiku Árpád János Potápi.