Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Moldava nad Bodvou projekty pre koronakrízu nepozastavila

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

S výpadkami financií sa mesto okrem iného snaží vyrovnať aj získaním mimorozpočtových zdrojov.

Moldava nad Bodvou 12. septembra (TASR) - Mesto Moldava nad Bodvou svoje projekty a plány pre koronakrízu nepozastavilo. Ako pre TASR uviedol primátor Slavomír Borovský, siahli do svojich rezerv a hľadajú iné zdroje na zabezpečenie vykrytia výpadku príjmov. Neplánujú ho kompenzovať zvýšením daní a poplatkov od obyvateľov. Na dofinancovanie niektorých projektov si vezmú úver.

Výpadok financií očakávame na úrovni 7,5 percenta z celkových očakávaných príjmov a príjem z daní predpokladáme vo výške 92 percent oproti minuloročným prognózam,“ skonštatovala prednostka mestského úradu Klára Vranaiová s tým, že je zatiaľ otázne, čo prinesie druhá vlna. Doterajší výpadok podielových daní dosahuje sumu 258.000 eur.

V rovnakej výške mesto požiadalo aj o poskytnutie návratnej finančnej pomoci. Z týchto prostriedkov plánuje do konca roka vykryť bežné výdavky pri rekonštrukcii cesty na ulici Svätého Rócha, kapitálové výdavky na vybudovanie bezbariérovej rampy na ulici Školská, na odvodnenie ulice SNP a vybudovanie sociálnych zariadení a šatní v mestskej telocvični K5 na sídlisku.

Podľa radnice koronakríza spôsobila aj neplánované výdavky ako financovanie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. V oblastiach, na ktoré mesto má nárok, sa uchádzalo o kompenzáciu. „Doteraz z týchto zdrojov vykrylo napríklad platy pre učiteľky v materských školách, zabezpečenie ochranných pomôcok, dezinfekčných prostriedkov a zariadení a ďalšie vo výške takmer 150.000 eur. Nepriamy dôsledok sú však aj výpadky príjmov za nájmy, miestne dane a poplatky a podobne,“ dodáva s tým, že je ťažké predpokladať, aká bude ich celková výška v závere roka a aké zmeny ešte bude potrebné v rozpočte robiť.

Ako spresnila hovorkyňa mesta Jana Kovácsová, s výpadkami financií sa okrem iného snažia vyrovnať aj získaním mimorozpočtových zdrojov. Na závažné, dlho pripravované a už zazmluvnené projekty, kde je potrebné dofinancovanie, si mesto vezme úver. Mesto si plánuje vziať aj pôžičku vo výške 1,15 milióna eur na dofinancovanie projektu multifunkčnej športovej haly. Ďalší úver vo výške 200.000 eur si chce vziať na práce súvisiace s výstavbou atletickej dráhy.