Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mobilné odberové miesto v Lamači otestovalo už tisícky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V piatok ráno prišli napríklad na testy zamestnanci jednej z račianskych základných škôl, informoval starosta mestskej časti.

Bratislava 8. januára (TASR) – Mobilné odberové miesto (MOM) v bratislavskom Lamači, ktoré je prvým takýmto miestom zriadeným samosprávou, otestovalo od začiatku fungovania už tisícky ľudí. "Od 21. decembra, keď sme MOM v Lamači spustili, podstúpili testy nielen obyvatelia mestskej časti či Bratislavy, ale i záujemcovia z celého regiónu,“ informoval starosta Lamača Lukáš Baňacký. Upozornil, že od štvrtka (7. 1.) pomáha MOM, zriadené v športovej hale Na barine, otestovať aj čo najviac zamestnancov v školstve.

"Snažíme sa takýmto spôsobom pomôcť aj iným mestským častiam, keďže časť zamestnancov školskej infraštruktúry nastupuje do práce už 11. januára,“ uviedol Baňacký. "V piatok ráno prišli napríklad na testy zamestnanci jednej z račianskych základných škôl,“ dodal.

Vedúca prevádzky MOM Hana Pavúková poukázala tiež na to, že dokážu vybaviť požiadavky pracovníkov a príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí často potrebujú vykonať testy po kontakte s rizikovou osobou, alebo pri príznakoch, ktoré je treba preveriť pred ich nástupom do služby.

MOM v Lamači funguje v pracovných dňoch od 10.00 do 18.00 h, na testovanie je potrebné sa objednať elektronicky, prostredníctvom centrálneho objednávacieho systému (www.korona.gov.sk).




V hlavnom meste celkovo funguje 19 MOM. Magistrát však volá po zriadení ďalších 20 až 25, ktoré by umožnili pretestovať v metropole aspoň 100.000 obyvateľov týždenne.

Podľa predstaviteľov mesta práve testovanie bude do obdobia zaočkovania relevantného percenta obyvateľov spôsobom, ako možno udržať pandémiu v „normálnom rámci“. Na základe dát zároveň varujú, že už v súčasnosti vážna situácia sa môže zhoršiť a dosiahnuť parametre aktuálneho stavu v Nitre.

Bratislava sa preto obrátila so žiadosťou na ministerstvo zdravotníctva, aby čím skôr spustilo výzvu na zriadenie ďalších MOM a aby zároveň zmenilo niektoré podmienky. "Napríklad, aby jeden subjekt mohol prevádzkovať viac MOM. V pôvodnej výzve mohla jedna firma prevádzkovať len jedno MOM," spresnil primátor. Mesto taktiež žiada, aby mohli testovať medici aj bez prítomnosti zdravotníkov a aby sa v MOM mohlo dať testovať aj cez víkendy. Spoločne s regionálnym úradom verejného zdravotníctva už samospráva pripravuje možné priestory, ktoré chce zadarmo ponúknuť zriaďovateľom nových MOM.