Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Monoklonálnymi protilátkami liečia pacientov v šiestich nemocniciach

Na snímke pacienti. Foto: TASR - Martin Baumann

Okrem troch krajských nemocníc používajú liečbu monoklonálnymi protilátkami aj Fakultná nemocnica Trenčín a nemocnice v Partizánskom a Ilave.

Trenčín 6. decembra (TASR) - Monoklonálne protilátky na liečbu ochorenia COVID-19 podávajú pacientom všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) – myjavská, považskobystrická a prievidzská. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Cieľom je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii, v indikovaných prípadoch je možné podať túto liečbu aj hospitalizovaným pacientom. Monoklonálne protilátky sa podávajú ambulantnou formou vo forme jednorazovej infúzie po predchádzajúcom telefonickom objednaní v priestoroch na to vyhradených (infúzny covidový stacionár alebo ambulancia),“ uviedla hovorkyňa.

Liečba je podľa nej indikovaná u pacientov s vysokým rizikom ťažkého priebehu ochorenia, ktorí majú potvrdené ochorenie COVID-19 metódou RT-PCR alebo LAMP, prípadne prostredníctvom rýchlej PCR diagnostiky.

Manažment pacienta s indikáciou na podanie monoklonálnych protilátok a objednávanie pacienta zabezpečuje lekár. Liek môže indikovať lekár v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, pediatria alebo lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo.

Ako dodala, okrem troch krajských nemocníc používajú liečbu monoklonálnymi protilátkami aj Fakultná nemocnica Trenčín a nemocnice v Partizánskom a Ilave.