Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Most v Opatovej je v zlom stave, Trenčín vyhlásil mimoriadnu situáciu

Na snímke primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Na moste už umiestnili dopravné značenie a malo by sa začať s rekonštrukciou, ktorá by mala trvať asi štyri mesiace.

Trenčín 19. júla (TASR) – Primátor Trenčína Richard Rybníček po pondelkovom (18. 7.) zasadnutí krízového štábu vyhlásil v súvislosti so stavom mosta na ceste I. triedy I/61 v miestnej časti Opatová mimoriadnu situáciu. Most v záujme bezpečnosti potrebuje podľa Rybníčka okamžitú rekonštrukciu. Kritický stav potvrdil aj odborný posudok.

„Pri intenzívnych dažďoch a možnom rozvodnení Opatovského potoka môže dôjsť k podmáčaniu podložia, jeho uvoľneniu a k vážnej situácii, pretože ten most by neudržal kapacitu, ktorú teraz má. Situácia je neúnosná, časť kameňov z mosta odlietava do domov a okien ľudí, ktorí bývajú blízko,“ priblížil Rybníček s tým, že o situácii informoval Slovenskú správu ciest.

Na moste podľa neho už umiestnili dopravné značenie a malo by sa začať s rekonštrukciou, ktorá by mala trvať asi štyri mesiace. Do desiatich dní od vyhlásenia mimoriadnej situácie sa musí na moste uskutočniť kontrolný deň a ministerstvo vnútra budú pravidelne informovať o jeho stave.

„Krízová situácia neznamená zatvorenie mosta, v obmedzenej prevádzke bude sprejazdnený. Výsledkom má byť komplexná rekonštrukcia vrátane protihlukových stien. Zhotoviteľom stavby bude spoločnosť Strabag, ktorá uspela vo verejnej súťaži a podľa mojich informácií má Slovenská správa ciest vyčlenené finančné prostriedky na rekonštrukciu mosta,“ doplnil trenčiansky primátor.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva za mestskú časť Sever Miloslava Baca je situácia ohľadom stavu mosta traumatizujúca už niekoľko rokov nielen pre ľudí, ktorí bývajú v jeho blízkosti, ale pre všetkých, čo s ním dochádzali do styku. „Pod mostom musia prechádzať starší občania navštevujúci miestnu farnosť a cintorín, ale najmä deti, ktoré navštevujú základnú školu. Dúfajme, že koncom roka budeme môcť ten most skolaudovať a dať do užívania,“ zdôraznil poslanec.