Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Muž chcel z chemických látok vyrábať metamfetamín

Na snímka je nádoba s kyanidom zachytená enviropolicajtami Foto: FB Polícia SR

Polícia podotkla, že kyanid draselný a benzylkyanid sú klasifikované ako veľmi toxické látky a manipulovať s nimi môžu iba osoby, ktoré sú na to odborne spôsobilé.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Obvinenému A. G. z Piešťan hrozí jeden až šesťročný trest odňatia slobody za nedovolené držanie viacerých chemických látok, ktoré chcel využiť na výrobu metamfetamínu. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Obvinený mal v roku 2020 neoprávnene a podvodom, s uvedením falošných údajov fiktívneho zamestnanca, zadovážiť viaceré chemické látky, ako napríklad kyselinu chlorovodíkovú, kyselinu sírovú, acetón, kyanid draselný, benzylkyanid a ďalšie," uviedli policajti.

Za spomínané látky podľa polície nezaplatil a mal ich ďalej neoprávnene prechovávať na viacerých miestach na Slovensku s cieľom výroby psychotropnej látky – metamfetamínu.

"Obvinený sa svojím konaním dopustil zločinu nedovolená výroba a držanie jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov v súbehu s prečinom nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi a prečinu podvodu," ozrejmili policajti.

Polícia podotkla, že kyanid draselný a benzylkyanid sú klasifikované ako veľmi toxické látky a manipulovať s nimi môžu iba osoby, ktoré sú na to odborne spôsobilé. "Kyanid draselný dosahuje toxicitu porovnateľnú s toxicitou bojových chemických látok a radí sa tak medzi najtoxickejšie ľudstvu známe látky," spresnila.