Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Múzeum A. Kmeťa si pripomenulo zakladajúcu osobnosť aj živou pozvánkou

Na snímke študenti v kostýmoch historických osobností počas prechádzky od Múzea Andreja Kmeťa k Divadelnému námestiu v Martine 19. novembra 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa múzejnej pedagogičky Zuzany Bukovenovej sa počas živých pozvánok prešli po Divadelnom námestí historické postavy Kmeťa, Andreja Halašu, Jána Petrikovicha a Izabely Textorisovej.

Martin 19. novembra (TASR) – Múzeum Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine si v piatok pripomenulo 180. výročie narodenia zakladajúcej osobnosti. Podľa múzejnej pedagogičky Zuzany Bukovenovej sa počas živých pozvánok prešli po Divadelnom námestí historické postavy Kmeťa, Andreja Halašu, Jána Petrikovicha a Izabely Textorisovej.

Doplnila, že múzeum je v piatok otvorené do 18.00 h so zľavneným vstupným jedno euro pre dospelých a bezplatným vstupom pre deti, študentov a seniorov. "V súvislosti s aktuálnymi protipandemickými opatreniami je prístupné len pre kompletne zaočkovaných návštevníkov. Okrem stálych expozícií Príroda Turca a Kmetianum môžu vidieť audiovizuálnu prezentáciu o Andrejovi Kmeťovi. Pozostáva z textu archeológa Štefana Janšáka z roku 1942, ktorý narozprával herec Slovenského komorného divadla Martin Tomáš Mischura. A fotografií z Turca i Kmeťovho milovaného Sitna," uviedla Bukovenová.



Pripomenula, že v auguste 1908 otvorili v Martine I. účelovú budovu SNM, ktorá dnes nesie meno Andreja Kmeťa. "Zakladateľa Muzeálnej slovenskej spoločnosti, botanika, archeológa, mineralóga, etnografa a rímskokatolíckeho kňaza. Zamestnanci SNM si pripomenú výročie jeho narodenia položením kytice na Národnom cintoríne v Martine," doplnila múzejná pedagogička.

Andrej Kmeť (19. 11. 1841 – 16. 2. 1908) sa systematicky venoval viacerým oblastiam. "Vďaka jeho úsiliu sa podarilo pre múzeum v Turčianskom Sv. Martine získať nekompletnú kostru mamuta, ktorú vykopali robotníci v obci Beša. V oblasti etnografie zorganizoval niekoľko domácich aj zahraničných výstav čipiek, zbieral ľudovú slovesnosť, snažil sa dokázať pôvod Slovanov na našom území. Najvýznamnejšie bolo jeho dielo v oblasti botaniky. Považuje sa za najkomplexnejšiu herbárovú zbierku s viac ako 72.000 položkami a je výsledkom jeho celoživotného úsilia," dodala Bukovenová.