Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum Andyho Warhola presunulo pre zatekanie časť diel do depozitu

Na snímke múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, kde zateká do expozície na viacerých miestach voda. Pracovníci múzea zachytávajú vodu do vedier. Časť expozície presunuli do depozitu a zvyšok do iných priestorov. Komplexná rekonštrukcia múzea bola v roku 2010. Medzilaborce 19. januára 2023. Foto: TASR - František Iván

Celkovo je v múzeu približne 200 diel, asi 75 percent z nich je zapožičaných od súkromných majiteľov

Medzilaborce 19. januára (TASR) - Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach aktuálne rieši problém so zatekajúcou strechou. Časť diel z jednej expozície museli presunúť do depozitára a ostatné vystavujú v časti múzea, ktoré slúžilo na výmenné výstavy.

"Pred vianočnými sviatkami nasnežilo a po následnom oteplení sme zaznamenali zatekanie vody v časti stálej expozície diel Andyho Warhola. Približne 60 diel sme presťahovali do depozitára, kde sú pre ne vytvorené vhodné podmienky s nastavenou optimálnou teplotou a vlhkosťou. Niekoľko diel sme neskôr reinštalovali do náhradnej výstavnej siene v rámci múzea," uviedla pre TASR kustódka múzea a zástupkyňa riaditeľa Iveta Rusinková.



Presťahované diela sú podľa jej slov v stopercentnom stave. Múzeum bolo asi dva týždne z technických príčin zatvorené. Zatekanie však pokračuje dodnes. Múzeum je momentálne otvorené pre verejnosť s upraveným vstupným. "Časť stálej expozície, ktorá je v havarijnom stave, a nad ktorou je poškodená strecha, je naďalej pre verejnosť neprístupná," priblížila Rusinková s tým, že diela, ktoré sú inštalované v ďalšej časti spomenutej stálej expozície nie sú zasiahnuté havarijným stavom a sú v poriadku. Rovnako nedošlo k poškodeniu žiadneho diela, keďže ich presťahovali včas.

"Urobili sme zápisnicu o zatekaní a havarijnej situácii. Ešte pred Vianocami sme upovedomili zriaďovateľa s tým, aký máme stav," povedal riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach Martin Cubjak. Strecha bola podľa jeho slov naposledy rekonštruovaná v roku 2010.

Celkovo je v múzeu približne 200 diel, asi 75 percent z nich je zapožičaných od súkromných majiteľov. Problém zatekania súvisí podľa Cubjaka len s jednou expozíciou, kde bolo len zopár privátnych diel. Ich majitelia sa informujú o situácii. "Zatiaľ sa stretávame s ústretovosťou a plnou chápavosťou," skonštatoval Cubjak.