Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku otvorilo i Čitáreň Lajosa Grendela

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Múzeum si v tomto roku výstavami a viacerými podujatiami pripomína 200. výročie narodenia Imre Madácha.

Bratislava 4. mája (TASR) - V júli 2022 uplynulo 20 rokov od vzniku Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea (SNM). Prvú stálu expozíciu "Tradície a hodnoty, Maďari na Slovensku" verejnosti múzeum sprístupnilo 23. mája 2003. Etnografickú časť tejto expozície zmodernizovali a sprístupnili v roku 2019.

Poslaním múzea je získavanie, ochraňovanie, vedecké a odborné spracovávanie a sprístupňovanie múzejných zbierok a fondov dokladajúcich dejiny a vývoj hmotnej a duchovnej kultúry maďarského etnika na Slovensku. Po 20-ročnej zbierkotvornej činnosti sa zbierka múzea skladá z 1800 prírastkov a vyše 3500 kusov predmetov kultúrnej hodnoty.

"Koncom roka 2022 sa do zbierkového fondu podarilo získať unikátny súbor šiestich ľudových drevených stoličiek a jednej rohovej drevenej police. Tieto predmety sú jedny z najvýznamnejších predmetov kultúrnej hodnoty, ktoré sa za posledné obdobie dostali do nášho múzea," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea kultúry Maďarov na Slovensku Gabriella Jarábik.

Novonadobudnuté zbierkové predmety plánuje múzeum vystaviť v dvoch expozíciách múzea v Bratislave. V národopisnej s názvom "Jedlo, nápoje, sny... všedné dni a sviatky zo života ľudu" a v historickej expozícii s názvom "Vymenené domovy", ktorá sa venuje obdobiu výmeny obyvateľstva v rokoch 1945 - 1949.

Od roku 2003 sa pod správu múzea dostali dva objekty, ktoré sa spájajú s významnými maďarskými spisovateľmi, Kaštieľ Imre Madácha v Dolnej Strehovej a Pamätný dom Kálmána Mikszátha v Sklabinej. V novembri 2018 sa pod správu múzea dostala aj Pamätná výstava Sándora Máraia v Košiciach.

V kaštieli v Dolnej Strehovej sa nachádza stála expozícia o živote a diele Imre Madácha, autora svetoznámeho básnického diela Tragédia človeka. V Pamätnom dome Kálmána Mikszátha v Sklabinej otvorili v roku 2021 novú stálu expozíciu "Pod dáždnikom svätého Petra", ktorá približuje život a dielo Mikszátha.

"Najnovším stálym literárnym projektom múzea je Čitáreň Lajosa Grendela, ktorú sme otvorili vo februári 2020 v Brämerovej kúrii v Bratislave, niečo vyše roka po smrti tohto významného spisovateľa - laureáta Kossuthovej ceny. Vďaka vdove Ágote Grendel a rodine Grendelovcov bola v múzeu uložená značná časť pozostalosti Lajosa Grendela, obsahujúca osobné predmety, vyznamenania, knihy, listy, rukopisy, doklady, rôzne dokumenty a fotografie, ktoré tvoria jadro výstavy," uviedla Jarábik.

Múzeum si v tomto roku výstavami a viacerými podujatiami pripomína 200. výročie narodenia Imre Madácha. V januári 2023 v Dolnej Strehovej vyhlásili Pamätný rok Imre Madácha, ktorý sa nesie v duchu celoročnej série podujatí v oblasti umenia, vedy a kultúry. V sídelnej budove SNM v Bratislave otvorili 25. januára pamätnú výstavu Imre Madácha s názvom "...zložil som báseň..." Jednou zo zaujímavostí výstavy je možnosť zakúpenia knihy Tragédia človeka v maďarskom jazyku z roku 2019 a v slovenskom preklade Jitky Rožňovej z roku 2021.

V súvislosti 200. výročím Madáchovho narodenia sa múzeum podieľalo v marci 2023 aj na otvorení putovnej výstavy v maďarskom a slovenskom jazyku.

V priestoroch v Brämerovej kúrie v Bratislave múzeum realizuje aj galerijné výstavy. "Najnovšie pripravujeme výstavu originálnych ilustrácií Marcella Jankovicsa z Budapešti s názvom Europa nobis, ktorá bude slávnostne otvorená a sprístupnená verejnosti 13. mája v rámci podujatia Noc múzeí a galérií," informovala Jarábik.