Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum počítačov v Bratislave funguje už takmer 20 rokov

Ilustračná snímka. Foto: Pavol Kozinka

Prehliadkou muzeálnej expozície môže verejnosť v priestoroch múzea objaviť aj kazetové disky a systém malých elektrických počítačov.

Bratislava 26. júla (TASR) - Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (SAV) – Výpočtové stredisko prevádzkuje v Bratislave už takmer 20 rokov múzeum počítačov, v ktorom je uchovávané množstvo predmetov dokumentujúcich výskum, vývoj a výrobu aplikácii informačno-komunikačných technológii na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"V múzeu nájdete množstvo exponátov, ktoré sú zaujímavé nielen pre nadšencov informačných technológií, ale aj pre celú verejnosť. Nachádzajú sa v ňom prvé pomôcky na počítanie a triedenie údajov, napríklad logaritmické pravítko či mechanická kalkulačka Rheinmetall, ktorá sa 50 rokov používala na mestskom úrade v Hurbanove, ale máme tu aj mechanický účtovací stroj Mercedes, ktorý využívali na výpočet miezd," povedal riaditeľ Centra spoločných činností SAV Lukáš Demovič. Súčasťou múzea je aj učebňa, v ktorej sa nachádzajú portréty vysokoškolských učiteľov, ktorí sa venovali vyučovaniu, rozvoju a výskumu informačných technológií.

"Medzi exponáty patria aj analógové a hybridné počítače, a taktiež počítače prvej, druhej a tretej generácie. Veľmi zaujímavou je expozícia RPP-16, ktorá prezentuje najväčší úspech informatiky v SAV, a to počítač RPP-16 (Rýchly Programový Procesor), ktorý bol na akadémií vied vyvinutý v rokoch 1965 – 1973 ako stredný počítač tretej generácie určený na riadenie procesov," povedal vedúci Múzea počítačov Martin Šperka. Ako dodal, bol nasadený do veľkého množstva aplikácii v Československej republike od poľnohospodárstva cez energetiku, bane, priemysel až po školy a výskumné ústavy.

Prehliadkou muzeálnej expozície môže verejnosť v priestoroch múzea objaviť aj kazetové disky a systém malých elektrických počítačov, optické káble, modemy, dierne štítky a dierne pásky. "Návštevníci máju k dispozícii aj prehľad vývoja integrovaných obvodov, paralelné počítače, počítače IBM ale aj staršie herné konzoly a ovládače. Verejnosť si môže vybrané funkčné stroje aj vyskúšať," dodal Šperka.