Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum SNP vlani navštívilo viac než 206.500 osôb

Na archívnej snímke budova Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Počas minulého roka sme realizovali 19 vzdelávacích programov pre deti a mládež, informovalo múzeum.

Banská Bystrica 14. apríla (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa svojimi vzdelávacími či kultúrno-spoločenskými aktivitami zameriava najmä na mladých ľudí, ako aj širokú verejnosť. V rámci prezentačnej činnosti vlani okrem siedmich stálych expozícií pripravilo pre návštevníkov štyri výstavy v priestoroch Múzea SNP a päť putovných výstav. Pre pandémiu nového koronavírusu vytvorilo dve virtuálne výstavy s tematikou SNP a oslobodenia Slovenska. Celková návštevnosť Múzea SNP vrátane virtuálnej dosiahla vyše 206.500 osôb. Tieto informácie zazneli v stredu pri verejnom odpočte činnosti múzea za rok 2020, ktorý sa uskutočnil online.

Podľa vedenia Múzea SNP ich knižnica a archív budovali svoje fondy a zbierky s dôrazom na špecializáciu múzea. Zároveň v plnom rozsahu poskytovali knižničné služby návštevníkom knižnice a bádateľom služby archívu.

Ku koncu vlaňajšieho roka získali 47 kusov zbierkových predmetov, z toho 45 kusov kúpou za celkovú sumu 27.444 eur a dva kusy darom.

"Počas minulého roka sme realizovali 19 vzdelávacích programov pre deti a mládež. Aj napriek časovým obmedzeniam, ktoré spôsobila situácia okolo ochorenia COVID-19, Filmový klub v Múzeu SNP zrealizoval 32 predstavení. Vedeckí pracovníci riešili 28 vedecko-výskumných úloh a pripravili dve medzinárodné konferencie, ktoré sa uskutočnili len formou odovzdania jednotlivých príspevkov," informovalo múzeum.

Zameralo sa tiež na vzdelávacie programy pre väčšie deti, ktoré si vypočuli prednášky a pozreli filmy z jeho archívu. Menšie deti spoznávali múzeum ako také. Nemenej dôležitým bol i program "SNP mojimi očami" pre deviatakov základných škôl, a teda, ako vnímajú významné udalosti okolo SNP. Februárový Valentín v múzeu zasa ponúkol príbehy lásky a ľúbostných vzťahov mladých ľudí a hrdinov, ktorí sa zapojili do SNP.

Ako zdôrazňuje Múzeum SNP, medzi jeho každoročné tzv. vlajkové akcie patrí spomienkové Stretnutie generácií na Kališti, niekdajšej obci, ktorú počas druhej svetovej vojny vypálili nacisti a augustové celoštátne oslavy výročia SNP. Vlani sa na nich zúčastnili zástupcovia 39 štátov, prvýkrát aj z Vatikánu.