Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum SNP získalo vyše 3 milióny eur na obnovu kultúrnych pamiatok

Na snímke Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Medzi hlavné priority projektu patrí rekonštrukcia okien na oboch skulptúrach objektu múzea, obnova a zateplenie strechy, obnova dlažby či komplexná rekonštrukcia pamätníka na Kališti.

Banská Bystrica 24. januára (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici získalo viac ako tri milióny eur z eurofondov, ktoré použije na obnovu a rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok - Pamätníka SNP a vypálenej obce Kalište. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Múzeum SNP vďaka spolupráci s ministerstvom obrany získalo v pozícii priameho prijímateľa celkovo 3.322.000 eur. Ide o financie z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Aktuálne prebieha príprava potrebnej technickej dokumentácie, následne začne proces verejného obstarávania spracovateľa," konštatovala hovorkyňa.

Medzi hlavné priority projektu patrí rekonštrukcia okien na oboch skulptúrach objektu múzea, obnova a zateplenie strechy, obnova dlažby či komplexná rekonštrukcia pamätníka na Kališti. Podľa riaditeľa Múzea SNP Mariana Uhrina finančné prostriedky umožnia realizovať práce, vďaka ktorým prejdú pamätníky zásadnou obnovou, ktorá im prinavráti stav a podobu zodpovedajúcu historickému významu SNP.

"Je našou povinnosťou zachovávať pamiatky pre ďalšie generácie, k čomu sa prihlásila aj vláda v programovom vyhlásení. Nesmierne ma teší, že architektonická ikona Banskej Bystrice Pamätník SNP, a tiež Kalište sa dočkajú významnej obnovy," zdôraznil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako dodal, Múzeum SNP získalo z eurofondov prostriedky v takomto veľkom objeme prvýkrát vo svojej histórii.