Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici je otvorené sedem dni v týždni

Na archívnej snímke Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici. Foto: TASR/Zuzana Svitanová

Múzeum nezabudlo ani na tých, ktorých zaujíma ríša rastlín.

Tatranská Lomnica 20. apríla (TASR) – Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici je vďaka uvoľneniu protipandemických opatrení od pondelka (19. 4.) opäť otvorené. Jeho expozície si návštevníci môžu pozrieť sedem dní v týždni. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

Nútenú pauzu, o ktorú sa postarala pandémia nového koronavírusu, využili Štátne lesy TANAP-u na výmenu starých okien i každoročnú modernizáciu expozícií. Úplne novú podobu dostala dioráma alpínskeho stupňa, ktorú oživila simulácia útoku rysa na kamzicu s maľbou Mengusovskej doliny v pozadí. „K takejto situácii dochádza v prírode pomerne často, sám som mal na stole viacero kamzíkov, ktoré uhynuli po útoku rysa, a tak sme si povedali, že by sme niečo takéto mohli skúsiť nasimulovať,“ uviedol preparátor Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici Milan Kornajčík.

Na výrobe nových dermoplastických preparátov spolupracoval aj so svojím poľským kolegom Krzysztofom Gasienicom Makowskim a jeho asistentom. Svoj výtvor sa chystali predstaviť aj na celosvetovej výstave, no plány im zmaril koronavírus. Ako ďalej priblížila Petránová, hneď vedľa diorámy, v ktorej je zachytený útok rysa na kamzicu, sa nachádzajú i lebky oboch zvierat.

Múzeum TANAP-u však nezabudlo ani na tých, ktorých zaujíma ríša rastlín. „Trojrozmerné exponáty sme tentoraz doplnili aj o exponáty zaliate v polyesterovej živici. Návštevníci si v takejto podobe budú môcť obzrieť napríklad plesnivec alpínsky, klinček ľadovcový, horec Clusiov i horec jarný či niekoľko druhov lomikameňov rastúcich na skalných stenách,“ konkretizovala botanička Zuzana Homolová, ktorá je zároveň aj vedúcou Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u.

Priestory expozície tak ako každý rok prešli aj dezinfekciou, fumigáciou a plynovaním. Očistu má za sebou i medvedí brloh, ten však podľa slov Petranovej zatiaľ z preventívnych dôvodov ostáva zatvorený, keďže ide o malý priestor.

Návštevníci musia počítať s viacerými protipandemickými opatreniami. Petránová ozrejmila, že už pri vchode im teplotu zmeria termokamera, vstup je dovolený len s respirátorom a negatívnym testom na nový koronavírus, povinná ostáva i dezinfekcia rúk. Počet návštevníkov je regulovaný, pamätať by mali aj na rozstupy. Múzeum je otvorené každý deň okrem vianočných a novoročných sviatkov a obdobia pravidelnej každoročnej modernizácie od 8.30 do 16.00 h s výnimkou hodinovej prestávky počas obeda. Od 1. mája budú jeho expozície prístupné od 9.00 až do 17.00 h.