Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum v Nových Zámkoch predstaví návštevníkom slnečnú sústavu

Foto: TASR

Výstava Sústava hviezdy Sol priblíži návštevníkom múzea Jána Thaina v Nových zámkoch slnečnú sústavu a aktivity zamerané na jej výskum.

Nové Zámky 16. júla (TASR) – Slnečnú sústavu prostredníctvom vesmírnych družíc približuje výstava Sústava hviezdy Sol, ktorú pripravilo Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch v spolupráci s Hvezdárňou v Partizánskom. Výstava má priblížiť návštevníkom nielen našu slnečnú sústavu, ale aj aktivity zamerané na jej výskum. Pre verejnosť bude sprístupnená od 19. júla do konca augusta tohto roka.

Návštevníci počas výstavy budú mať možnosť oboznámiť sa s jednotlivými planétami a Slnkom. Panelová časť opisuje hlavné objekty a ich výskum. Modely zobrazujú samotné vesmírne telesá.

„Planéta Merkúr a sonda Messenger, Venuša a história družíc, ktoré či už pristáli na povrchu alebo sa stali obežnicami. Mars, planéta najviac spájaná s možným výskytom života a sondy, ktoré boli súčasťou tohto hľadania. Sonda Galileo a jej cesta k planéte Jupiter či legenda medzi sondami Cassini a Huygens na svojej misii ku kráľovi prstencov Saturnu. A v neposlednom rade sondy Voyager 1 a 2, ktoré ako zatiaľ jediné obleteli okolo planét Urán a Neptún,“ priblížil jednotlivé časti výstavy jej kurátor Ladislav Petrovič.

Súčasťou výstavy sú Vesmírne observatóriá, ktoré predstavujú observatóriá vo vesmíre, vesmírne ďalekohľady a sondy fotografujúce okolitý vesmír v rôznych vlnových dĺžkach spektra. Patria medzi ne Hubbleov vesmírny ďalekohľad, ktorý fotografuje vo viditeľnej rovine, ako aj Spitzerov infračervený ďalekohľad či röntgenové observatórium Chandra. Sprievodný program tvoria krátke filmy o vesmíre, návštevníci majú možnosť precvičiť si pamäť s magnetickou Slnečnou sústavou a prejsť vývojom Zeme v audiovizuálnej miestnosti.