Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum v Prievidzi sa zapojí do Dní európskeho kultúrneho dedičstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Remiaš

Kultúrna inštitúcia 25. a 26. septembra ponúkne tradičný maratón podujatí pod názvom Za bránou múzea, na návštevníkov čakajú ukážky konzervátorských prác, výstavy či remeselní majstri.

Prievidza 21. septembra (TASR) - Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Kultúrna inštitúcia 25. a 26. septembra ponúkne tradičný maratón podujatí pod názvom Za bránou múzea, na návštevníkov čakajú ukážky konzervátorských prác, výstavy či remeselní majstri. TASR o tom informovala marketingová referentka múzea Zita Radosová.

"Počas aktuálneho ročníka DEKD spolu v celej Európe oslávime históriu a vzdelanie, na Slovensku budeme tému po vzájomnej dohode medzi koordinátormi a generálnymi partnermi prezentovať pod mottom Minulosť vzdeláva," spomenula Radosová.

Návštevníci prievidzského múzea si počas DEKD budú môcť pozrieť výstavu HISTORIAE SUPERIOR NITRIENSIS o dokumentácii vývoja prírody a spoločnosti v regióne hornej Nitry, ako i expozíciu Návraty, ktorá ponúkne prezentáciu výsledkov 35-ročnej činnosti hornonitrianskych múzejníkov.

Múzeum pripravilo i ďalšie aktivity v podobe ukážok konzervátorských postupov spojených s poradenstvom pri ošetrovaní starožitností, hádanky z múzea, poradenstvo a praktický návod pri tvorbe rodostromu. Súčasťou DEKD bude i podujatie na Prievidzskom rínku, ktoré ponúkne doklady z dielní hornonitrianskych remeselníckych majstrov a ukážky tradičných výrobných postupov. Podujatie pripravilo v spolupráci s K-2000, združením na podporu kultúry hornej Nitry v rámci projektu Z klenotnice hornej Nitry.