Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum v Zlatých Moravciach predstavuje jaskyne z pohoria Tribeč

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výstavu dopĺňa speleologická literatúra.

Zlaté Moravce 16. mája (TASR) – Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne. Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra. „Výstava prostredníctvom mapy predstavuje, aké klenoty tohto druhu ukrýva pohorie Tribeč. Jej súčasťou sú fotografie a popis najvýznamnejších jaskýň s vyznačenou polohou, ale i všeobecné informácie o speleológii, osobnostiach, súčasnom stave výskumu a o Speleoklube Tribeč,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Nechýbajú ani trojrozmerné exponáty, ako sú osobný výstroj jaskyniara, lezecké pomôcky, pomôcky na mapovanie, dokumentáciu, kopanie a transport materiálu. Výstavu dopĺňa speleologická literatúra.

Jaskyne sú prírodnými fenoménmi, ktoré ukrývajú v svojich hlbinách jedinečné útvary kvapľovej výzdoby, vodou vypreparované skalné tvary, podzemné siene a kaňony i priezračné jazerá. Napriek stálej nízkej teplote ich obývajú nielen netopiere, ale i rôzne drobné živočíchy. Ich správu, ochranu a starostlivosť zabezpečuje Správa slovenských jaskýň. Nové jaskyne alebo ich časti objavujú najmä členovia Slovenskej speleologickej spoločnosti. Na území Slovenska je známych vyše 7100 jaskýň, ktoré sa nachádzajú prevažne v oblasti Tatier.