Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Múzeum vystaví súťažné návrhy na novú expozíciu o histórii mesta

Ilustračná snímka z Trnavy. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Výstavu múzeum otvorí 7. septembra, trvať bude do 10. októbra. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Trnava 31. augusta (TASR) – Architektonické návrhy, ktoré sa zúčastnili súťaže na novú expozíciu Dejiny Trnavy, vystaví Západoslovenské múzeum (ZsM) pre verejnosť. Bude medzi nimi zastúpený aj víťazný návrh od ateliéru ABA Design z Kováľova, informovala historička ZsM Lucia Duchoňová.

Súťaž bola vyhlásená 20. apríla. "Predmetom bol výtvarno-architektonický návrh expozície v priestoroch historickej budovy bývalého kláštora klarisiek, ktorá je pamiatkovo chráneným objektom," uviedla Duchoňová. Expozícia má byť prehľadnou prezentáciou histórie mesta od jeho počiatkov po koniec 18. storočia a formou moderného múzea 21. storočia propagovať mesto Trnava doma i v zahraničí.

Víťazný návrh rešpektuje určený priestor a využíva ho ako prezentačnú plochu. Architektúra výstavného mobiliáru evokuje stredoveké drevené konštrukcie, zároveň ponúka moderné technológie a interaktívne prvky. Je obohatený tiež o zážitok z premietaného obrazu doplneného zvukom. "Splnil očakávania a predstavy vyhlasovateľa súťaže a väčšiny odbornej poroty. Nevyhnutným zostáva dopracovanie návrhu v zmysle obsahu a uplatnenia technológií s kurátorským tímom," doplnila Duchoňová.

Výstavu múzeum otvorí 7. septembra, trvať bude do 10. októbra. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.