Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Múzeum žiakom v októbri priblíži svoj geologický a banícky fond

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Múzeum žiakom predstaví aj v poradí 23. minerál nájdený na území Slovenska s názvom dobšináit.

Rožňava 5. októbra (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave organizuje počas októbra vzdelávacie podujatia pre školy s cieľom priblížiť žiakom zbierkové predmety svojho geologického a baníckeho fondu. V rámci prezentácie múzeum žiakom predstaví i vzácny minerál s názvom dobšináit. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

"Súčasťou podujatia bude sprevádzanie v expozíciách Baníckeho múzea so zameraním na bohatú geologickú zbierku, komentovaná prednáška banského inžiniera Karola Tománya o baníctve v Rožňave a v okolí a geologická ukážka zameraná na typické minerály z Gemera a na Bohsovú stupnicu tvrdosti minerálov," priblížila Venenyová.

Múzeum žiakom predstaví aj v poradí 23. minerál nájdený na území Slovenska s názvom dobšináit. Ten bol objavený v rudných žilách v okolí mesta Dobšiná, podľa ktorého bol aj pomenovaný.

Vzdelávacie aktivity zamerané na predmety geologického a baníckeho fondu plánuje Banícke múzeum v Rožňave počas októbra organizovať pre základné i stredné školy. "Záujem zúčastniť sa na podujatí je potrebné nahlásiť vopred, keďže počet účastníkov je limitovaný," dodala Venenyová.