Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zvolenské múzeum pripravuje netradičnú súťaž o starožitnosť

Súťažiť sa bude o najzaujímavejšiu historickú fotografiu a najhodnotnejší trojrozmerný predmet.

Zvolen 11. apríla (TASR) - Netradičnú súťaž o najhodnotnejšiu zvolenskú starožitnosť pripravuje na 1. júna 2013 Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Múzem chce súťažou inšpirovať majiteľov doteraz ukrytých, avšak vzácnych historických predmetov, aby ich vyniesli na svetlo sveta a ukázali verejnosti.

"Privítame všetkých, ktorí vlastnia niečo, čo sa nejakým spôsobom - či už obsahom, miestom vzniku, majiteľom alebo miestom používania viaže k histórii Zvolena a to v akejkoľvek oblasti," uviedla pre TASR riaditeľka múzea Ľubica Miľanova.

Súťaž má dve kategórie. Súťažiť sa bude o najzaujímavejšiu doteraz nepublikovanú historickú fotografiu a o najhodnotnejší trojrozmerný predmet.

Predmety musia upútať historickou, estetickou, úžitkovou alebo inou hodnotou a budú ich hodnotiť znalci z oblasti histórie, etnológie, numizmatiky, dejín techniky, histórie umenia, archeológie, dejín lesníctva a dejín drevárstva.

Majiteľ víťazného artefaktu z každej kategórie bude odmenený sumou 100 eur. Vybraté predmety budú potom dočasne vystavené pre verejnosť v priestoroch LDM.