Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V záchytnom tábore v Humennom prijali 50 utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V skupine utečencov je najstaršia 55-ročná žena a najmladšie len dvojročné dievčatko.

Bratislava 20. júla (TASR) - V záchytnom tábore v Humennom prijali v rámci Dohody o humanitárnom transfere utečencov vo štvrtok (19. 7.) 50 osôb. Krajinami ich pôvodu sú Somálsko, Etiópia, Sudán, Irak a Eritrea. Dvadsaťsedem dospelých a 23 detí tu pobudne šesť mesiacov a následne budú presídlení do tretej krajiny. V skupine utečencov je najstaršia 55-ročná žena a najmladšie len dvojročné dievčatko. Ich zdravotný stav je dobrý a ani počas letu sa u nich nevyskytli žiadne zdravotné problémy.

Migračný úrad bude týmto osobám počas ich pobytu poskytovať komplexný servis, ubytovanie, stravu a základné hygienické potreby. Finančné náklady spojené s ich pobytom sú čiastočne hradené z prostriedkov Európskeho fondu pre utečencov, zdravotnú a sociálnu starostlivosť pre utečencov vykonáva Úrad vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR) a celkový transfer zabezpečuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Dohoda o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu pri prechode cez SR, bola uzatvorená medzi Vládou SR, UNHCR a organizáciou IOM. Slovenská republika začala na základe Dohody s presídľovacím procesom v auguste 2009, keď prijala 98 utečencov z Palestíny.