Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Myjava podala protest prokurátorovi voči vyhláške RÚVZ v Trenčíne

Na snímke Mestský úrad v Myjave, archívna snímka. Foto: TASR - Róbert Fritz

Samospráva kritizuje, že opatrenia sú tvrdšie ako v okresoch s horšou epidemiologickou situáciou.

Myjava 24. septembra (TASR) – Mesto Myjava podalo protest proti aktuálne platnej verejnej vyhláške Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne. Samospráva kritizuje, že opatrenia sú tvrdšie ako v okresoch s horšou epidemiologickou situáciou. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

"Som presvedčený, že úplný zákaz podujatí je protiprávny, neodôvodniteľný a diskriminačný. Už to, že je od 11. marca vyhlásená mimoriadna situácia v SR, je ťažko legislatívne obhájiteľné. Teraz prijaté neopodstatnené opatrenia to len znásobujú. Veľmi ťažko vieme zdôvodniť ľuďom takéto obmedzujúce pravidlá a myslím si, že len vyvoláme odpor, občiansku neposlušnosť a ťažko to napravíme, keď naozaj bude treba konať a ľudí chrániť," uviedol primátor mesta Pavel Halabrín.

Pripomína, že mesto Myjava rešpektovalo všetky opatrenia, spolupracovalo a vynaložilo veľa úsilia aj zdrojov na čo najefektívnejšiu ochranu obyvateľov. "Denne sledujeme vývoj, vykonávame preventívne opatrenia, obmedzujeme či rušíme podujatia, zasahujeme do života občanov a vážnym spôsobom ničíme kultúrnu, spoločenskú a športovú oblasť v celom regióne. Spôsobujeme značné ekonomické, ale najmä vzťahové a sociálno-spoločenské škody," doplnil Halabrín.

Ako uviedol, podľa štatistík od 3. do 16. septembra bol v okrese Myjava identifikovaný jeden pozitívny prípad a chorobnosť dosiahla index 3,79, ktorý je tak najnižší v rámci kraja.

RÚVZ Trenčín vydal verejnou vyhláškou opatrenie, ktorým zakázal v okresoch Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Myjava návštevy na lôžkových oddeleniach zdravotníckych zariadení a v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti s určitými výnimkami. Zákaz sa nevzťahoval na vonkajšie priestory.

"Aj keď chorobnosť v okresoch Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava bola nízka, ide o okresy, ktoré sú vzájomne prepojené a obmedzenie sa týkalo len týchto dvoch častí opatrenia. Uvedené bolo dané v záujme ochrany zdravia rizikovej skupiny - hospitalizovaných a seniorov, ako i zabránenia zánosu infekčného ochorenia do týchto zariadení. Okres Myjava navyše susedí s okresom Senica, kde sa situácia tiež zhoršovala," uviedla pre TASR regionálna hygienička RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková.

Ako doplnila, uvedeným opatrením sa nezakazuje organizovanie vzdelávacích, školiacich a iných podujatí odborného charakteru, a to vrátane pracovných porád v prevádzkach verejného stravovania a v ostatných prevádzkach. "RÚVZ prehodnotí po dnešnom zasadnutí Pandemického strediska krízového štábu Okresného úradu v Trenčíne vydané rozhodnutie," doplnila Bučková.