Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Myjava pripravila novú sociálnu službu Inteligentná domáca asistentka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V prípade vzniku rizikovej situácie systém vyšle signál o možnom probléme blízkej osobe, ktorú si určí sám prijímateľ ako dohliadajúcu osobu.

Myjava 2. októbra (TASR) - Mesto Myjava pripravilo pre občanov novú sociálnu službu s názvom Inteligentná domáca asistentka (IDA). TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

Ako doplnil, zavedenie novej sociálnej služby do praxe umožní znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí. "Prinesie predĺženie ich samostatného a nezávislého života v prirodzenom domácom prostredí, prípadne umožní predchádzať nástupu občana do pobytového zariadenia sociálnych služieb," uviedol Hrin.

V prípade vzniku rizikovej situácie systém vyšle signál o možnom probléme blízkej osobe, ktorú si určí sám prijímateľ ako dohliadajúcu osobu. Tá následne preverí situáciu spätným zavolaním a v prípade potreby zabezpečí privolanie pomoci. Dohliadajúcou osobou môže byť napríklad rodinný príslušník, sused, rodinný známy a podobne.

IDA je založená na nepretržitom monitorovaní domácich priestorov prijímateľa pomocou relevantných senzorov, ako aj monitorovaní jeho pohybu mimo domácnosti. Systém na rizikovú situáciu upovedomí dohliadajúcu osobu zaslaním krátkej písomnej správy.

"Pri poskytovaní tejto sociálnej služby je v domácnosti prijímateľa nainštalovaný elektronický systém, pozostávajúci zo senzorov pohybu, riadiacej jednotky, SOS tlačidla a trackera. Systém funguje bez kamier a mikrofónov, nesleduje a nenarúša súkromie prijímateľa," informoval hovorca mesta.

Zapožičanie monitorovacej sady IDA, jej inštalácia, nastavenie v domácnosti klienta a prípadné servisné služby sú bezplatné. Na správne fungovanie systému je potrebné internetové pripojenie. "Počet prístrojov, ktoré budeme môcť na Myjave využívať, je limitovaný. Prosíme záujemcov, aby sa prihlásili čo najskôr," doplnil Hrin.