Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

MŽP navrhlo spolupodieľať sa na prevádzke čističky v Petrocheme Dubová

Na archívnej snímke z 24. marca 2022 areál bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Pre hrozbu ukončenia jej prevádzky krízový štáb v utorok (28. 2.) rozhodol o ďalšom predĺžení mimoriadnej situácie, ktorá v okrese Brezno platí od vlaňajšieho apríla.

Bratislava/Nemecká 1. marca (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR navrhlo spoločnosti PTCHEM finančne sa spolupodieľať na prevádzke čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Pre hrozbu ukončenia jej prevádzky krízový štáb v utorok (28. 2.) rozhodol o ďalšom predĺžení mimoriadnej situácie, ktorá v okrese Brezno platí od vlaňajšieho apríla.

"Ministerstvo v tejto súvislosti navrhlo spoločnosti spolupodieľať sa na nákladoch na prevádzke ČOV a financovať čistenie vôd z gudrónových jám pri zvýšení hladiny vo výške 100 percent a vody z drenážnej steny vo výške 50 percent. V prípade, že spoločnosť odmietne spoluprácu, MŽP podnikne všetky kroky, aby nedošlo k ďalšiemu poškodzovaniu životného prostredia," uviedol pre TASR envirorezort s tým, že spoločnosť PTCHEM, ktorá ČOV prevádzkuje, je aktuálne v reštrukturalizácii.

Ako TASR informoval prednosta Okresného úradu (OÚ) Brezno Ondrej Filipiak, mimoriadna situácia pre hrozbu ukončenia prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová bola predĺžená o ďalší mesiac. V rámci riešenia situácie sa v uplynulých mesiacoch v areáli uskutočnil monitoring funkčnosti drenážnej steny gudrónových jám či výskum Výskumného ústavu vodného hospodárstva zameraný na stav samotnej ČOV. V stredu sa v Nemeckej z preventívnych dôvodov vykonáva aj odber vzoriek zo studní domov v okolí priemyselného areálu.

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca 2022, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. ČOV čistí podzemné vody čerpané z drenážnej steny, priesaky pri zvýšení hladiny dažďovej vody v gudrónových jamách, vody z lagún odkalísk, splaškové vody z miestnej časti Dubová a v prípade dažďa aj povrchové vody zo znečisteného areálu. Prípadom sa zaoberá aj polícia.

MŽP pripomenulo, že za odstránenie gudrónových jám v Nemeckej nesie zodpovednosť štát, sanáciu areálu bývalej rafinérie má podľa rozhodnutia OÚ Banská Bystrica vykonať spoločnosť PTCHEM. "Štát preto nemôže prevziať zodpovednosť za celý areál PTCHEM Dubová, ktorej súčasťou je aj súkromná ČOV a na ňu naviazané podnikateľské aktivity," skonštatoval envirorezort.

Rafinéria minerálnych olejov v obci Nemecká začala svoju činnosť v roku 1938 ako štátny podnik, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Pri spracovaní ropy vznikli v areáli rafinérie skládky odpadu nazývané gudrónové jamy. Okrem odkaliska v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba počas minulého roka z gudrónových jám nad Predajnou odčerpal a prečistil takmer 800.000 litrov vody.