Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

J. Budaj vyzýva k odkladu rozhodnutia o budúcnosti Štrbského plesa

Lanovka zo Štrbského Plesa na Solisko začala letnú prevádzku pre peších turistov počas tohto víkendu (2.-3.mája). V prevádzke je zatiaľ počas májových víkendov vrátane štátnych sviatkov 1. až 3. mája a 8. až 10. mája. Lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok je od začiatku v dennej prevádzke. Na snímke osada Štrbské Pleso od vrcholnej stanici lanovky zo Štrbského Plesa na Solisko. Štrbské Pleso, 3. mája 2020 Foto: TASR – Milan Kapusta

Podľa odboru komunikácie MŽP SR prostredníctvom svojich štátnych ochranárov vstúpi do procesov.

Bratislava/Štrba 13. mája (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) vyzýva kompetentné inštitúcie, aby odložili svoje rozhodovanie o zmene územného plánu Štrby vo vzťahu k Štrbskému plesu. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR s tým, že voči avizovaným developerským zámerom sa postavili aj miestni obyvatelia prostredníctvom petície.

Akékoľvek ďalšie zásahy do tohto územia sú veľmi závažným rozhodnutím a bez rešpektu k prírode môžu lokalitu nezvratne poškodiť. Nemáme žiadne druhé Štrbské pleso, preto si ho musíme zachovať,“ vyhlásil Budaj.

Podľa odboru komunikácie MŽP SR prostredníctvom svojich štátnych ochranárov vstúpi do procesov. Aj keď ide o intravilán obce, zámery môžu zasiahnuť napríklad aj cenné rašelinisko. „Správa Tatranského národného parku už dostala potrebné podklady a vo svojom stanovisku bude plne hájiť zachovanie prírodného bohatstva na tomto území,“ uvádza odbor komunikácie.

Dodáva, že minister životného prostredia zároveň poverí zamestnancov sekcie environmentálneho hodnotenia, aby preverili postup okresného úradu, na ktorom proces posudzovania zmeny územného plánu prebieha.