Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Brocková:Firmám v Banskobystrickom kraji chceme pomôcť pri expandovaní

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Foto: TASR/AP

Podľa Brockovej treba, takpovediac, otvoriť dvere spolupráci s firmami a inštitúciami v zahraničí a pomôcť malým či stredným firmám expandovať za hranice Slovenska.

Banská Bystrica 22. júna (TASR) – V rámci podujatia Z regiónov do sveta sa v stredu v Banskej Bystrici stretli štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a vyše 50 zástupcov firiem pôsobiacich v kraji. Cieľom stretnutia bolo pomôcť firmám v BBSK pri prenikaní na zahraničné trhy či podporiť snahy univerzít a samospráv pri hľadaní zahraničných partnerov.

"Je to ďalší samosprávny kraj, v ktorom strávime dva dni. Prichádzame s ponukou, mapujeme si prostredie, firmy, ich potenciál a posilňujeme vzájomný dialóg. Nosnou témou je čerpanie eurofondov, peniaze nie sú problémom, ale projekty," konštatovala Brocková.

Podľa nej treba, takpovediac, otvoriť dvere spolupráci s firmami a inštitúciami v zahraničí a pomôcť malým či stredným firmám expandovať za hranice Slovenska, a to vo viacerých oblastiach ekonomiky.

"Ministerstvo prichádza do regiónov, kiežby aj ostatné takto pristupovali k regiónom. BBSK trpí najmä zaostávajúcou cestnou a železničnou infraštruktúrou. Dôraz kladieme najmä na čerpanie eurofondov či napojenie školstva na firemné potreby," zdôraznil Lunter.