Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Novej Bani predstavia príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov

Na archívnej snímke erb mesta Nová Baňa. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Za súmraku sa môžeme ponoriť do nevšednej atmosféry múzea, poprechádzať sa chodbami a obdivovať diela v jedinečnej a originálnej atmosfére, informuje o podujatí PM.

Nová Baňa 11. mája (TASR) – Prehliadka stálych expozícií i dve aktuálne výstavy s názvom Podoby a Otec a syn: Dodekovci čakajú v sobotu (14. 5.) návštevníkov Pohronského múzea (PM) v Novej Bani. Noc múzeí a galérií sa tam uskutoční v čase od 18.00 do 22.00 h. V múzeu predstavia i príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov.

„Za súmraku sa môžeme ponoriť do nevšednej atmosféry múzea, poprechádzať sa chodbami a obdivovať diela v jedinečnej a originálnej atmosfére,“ informuje o podujatí PM.

Posledným bodom programu bude príbeh zástavy Jednoty Orla z Hodruše-Hámrov. „Okolnosti nájdenia zástavy nám priblíži nálezca zástavy Peter Fridrich, ktorý ju našiel poskladanú pod strechou rímskokatolíckeho farského Kostola svätého Mikuláša v Hodruši-Hámroch v dezolátnom stave,“ uvádza PM.

Historička múzea Katarína Stredáková ozrejmí činnosť československej organizácie Jednoty Orla a samotné reštaurovanie zástavy poodhalia reštaurátorky pôsobiace na VŠVU Sylvia Birkušová a Ľuba Wehlend.