Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Bankove v Košiciach by mali pribudnúť dve fotovoltické elektrárne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Eduard Fašung

Predpokladaná maximálna ročná výroba elektrickej energie pre jednu FVE má byť necelých 5,8 milióna kWh.

Košice 12. júla (TASR) - V bývalom areáli Bane Bankov v Košiciach by mohli pribudnúť dve fotovoltické elektrárne (FVE). Celková náklady by mali dosiahnuť sumu deväť miliónov eur. Súčasťou realizácie je aj odstránenie stromov. Vyplýva to zo zámeru firmy FVE Bankov 1, ktorá ho predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Vo fotovoltickom systéme má byť pre FVE Bankov 1 aj FVE Bankov 2 použitých po 11.110 kusov fotovoltických panelov na ploche s celkovou rozlohou zhruba 119.500 štvorcových metrov. "Na dotknutých parcelách sa v súčasnosti nachádzajú haldy vytvorené pri výkone predchádzajúcej banskej činnosti na povrchu (lomovým dobývaním výhradného ložiska magnezitov)," uvádza firma v zámere.

Podľa nej pôjde o dočasnú stavbu do doby životnosti FV panelov, čo je približne 20 rokov. Predpokladaná maximálna ročná výroba elektrickej energie pre jednu FVE má byť necelých 5,8 milióna kWh. So stavbou chce začať v septembri a do skúšobnej prevádzky by chcela uvedené elektrárne uviesť v máji budúceho roka.

"Technické a technologické riešenie vychádza z hlavnej náplne prevádzky, ktorou je výroba elektrickej energie z fotovoltických panelov a jej následný predaj do distribučnej siete," dodáva spoločnosť. Pripomína, že fotovoltická elektráreň predstavuje obnoviteľný zdroj energie formou zhodnocovania solárnej energie na výrobu elektrickej energie, a to priamou premenou svetla na jednosmerný elektrický prúd. Následne v striedačoch prebieha proces premeny jednosmerného prúdu na striedavý. Prostredníctvom transformovne dochádza k vyvedeniu výkonu do distribučnej siete 22 kV.

Podľa firmy je negatívom navrhovanej lokality potreba výrubu stromov. "Celkovo bude potrebné pre uvoľnenie priestoru na realizáciu stavby odstrániť 3792 stromov a 3420 štvorcových metrov krovín," spresňuje.

V lokalite Baňa Bankov Košice sa v súčasnosti nachádza prevádzkovaná fotovoltická elektráreň, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 2011.