Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Na benefičnej aukcii v Trnave vydražia diela významných umelcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Diela na tento účel darovali slovenskí umelci a rodinní príslušníci umelcov.

Trnava 16. novembra (TASR) - Benefičná aukcia obrazov na pomoc ľuďom v núdzi bude v Trnave vo štvrtok 23. novembra. Výťažok z dražby darovaných umeleckých diel významných výtvarníkov použijú na dostavbu zariadenia podporovaného bývania v Borskom Svätom Jure v okrese Senica. Informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

Diela na tento účel darovali slovenskí umelci a rodinní príslušníci umelcov. V katalógu je zaradených spolu 117 položiek, dražiť sa budú napríklad obrazy od Martina Benku, Cypriána Majerníka, Ľudovíta Fullu, Imra Weiner-Kráľa či Márie Medveckej. Dražbu podporujú podľa Viskupiča osobnosti umeleckého a verejného života ako Ady Hajdu, Fedor Gál, Róbert Bezák, Sáva Popovič, Dorota Nvotová a ďalší. Uskutoční sa na pôde Divadla Jána Palárika v Trnave.

V podporovanom bývaní nájde svoj druhý domov šesť klientok z Domova sociálnych služieb (DSS) v Borskom Sv. Jure a rovnaký počet z DSS v Moravskom Sv. Jáne. "Je to jedinečná príležitosť podpory klientov zariadení sociálnych služieb i mladých dospelých z detských domovov. Môžeme spoločne prispieť k ich lepšiemu a plnohodnotnejšiemu životu," uviedla podpredsedníčka TTSK Veronika Buc.

Benefičnú aukciu pre občianske združenie Schody pomoci organizuje občianske združenie Lepšosvetko - Chránená dielňa Galéria. Vzniklo s cieľom vybudovania a prevádzkovania zariadenia podporovaného bývania pre klientov s mentálnym znevýhodnením, klientov Domu na polceste po odchode z centier pre deti a rodiny a vytvorenia chránenej dielne. Katalóg obrazov je na https://bit.ly/katalog_obrazov.