Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na bezpečnosť v uliciach Bratislavy dohliada dobrovoľnícka Nočná pomoc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pomocnú ruku môžu dobrovoľníci podať napríklad intoxikovanému človeku.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Na bezpečnosť nočného života v uliciach Bratislavy dohliada aj nová dobrovoľnícka Nočná pomoc (známa aj ako Armáda špásy). V uliciach hlavného mesta posilňuje prácu mestskej a štátnej polície či záchrannej služby, jej úloha je predovšetkým preventívna a podporná. V aktuálnej sezóny bude fungovať do konca septembra. Predstavitelia hlavného mesta o tom informovali v piatok večer na brífingu.

"Nočná pomoc je tu pre všetkých, ktorí ju potrebujú. V žiadnom prípade nenahrádza štandardné záchranné a bezpečnostné zložky, ale odľahčuje ich v prípadoch, kde nie sú potrební," skonštatoval nočný primátor Bratislavy a poradca primátora pre bezpečnosť Martin Královič.

Nočná pomoc sa cez víkendy, v piatky a soboty, od 23.00 do 3.00 h, pohybuje po najviac exponovaných miesta, teda tadiaľ, kde sa koncentruje nočný život. Ide napríklad o Kollárovo námestie, Obchodnú ulicu, Námestie SNP, Michalskú či Ventúrsku ulicu.

Pomocnú ruku môžu dobrovoľníci podať napríklad intoxikovanému človeku. Ošetria tiež drobné zranenie, pomôžu stratenému alebo dezorientovanému človeku, ale aj tomu, kto stratil svoje veci alebo nechce čakať sám na zastávke. "Dvojica pomohla napríklad mladej žene s privolaním taxislužby, pretože mala vybitý mobil. Pomáhali tiež turistovi, ktorý sa odčlenil od partie a dobre mu padol pohár vody. Tím asistoval aj ľuďom pod vplyvom alkoholu," priblížila Iveta Chovancová, zástupkyňa riaditeľa sekcie sociálnych vecí magistrátu.

Počas uplynulých týždňov prešli dobrovoľníci sériou školení. Absolvovali tiež vzdelávanie vo viacerých oblastiach, od kurzu prvej pomoci po deeskaláciu konfliktov, základy práce v teréne či pomoc ľuďom pod vplyvom drog. Nábor dobrovoľníkov je počas najbližších dní ešte otvorený.

Nočnou pomocou nadviazala Bratislava na podobné koncepty, ktoré už fungujú v zahraničí, ako napríklad Street Angels, Night Owls, Night Safe, Community Patrol či Guardians. Ide o služby, ktoré preventívnymi krokmi pomáhajú zmenšovať mieru ohrozenia, ktorú niekedy nočný život predstavuje.