Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

V Levoči na biofarme sa koná 16. ročník ekotábora

Ilustračná foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Počas deviatich dní je program rozdelený na prácu, výučbu, ale aj zábavu. Doobeda účastníci kosia, hrabú seno, opravujú oplotenie a zbierajú liečivé bylinky.

Levoča 24. júla (TASR) – Na bylinkovej biofarme na Odorici v blízkosti Levoče sa počas tohto týždňa koná 16. ročník tradičného letného ekotábora. Organizátorom je neziskové občianske združenie Priatelia Zeme a jeho účastníkom ponúka zaujímavé aktivity, napríklad praktickú pomoc miestnej komunite, výučbu remesiel alebo prednášky na ekologické témy.

"Tábor zatiaľ prebieha dobre, počasie sa trošku napravilo, máme pripravený bohatý program, aktivít je veľa, takže asi trošku zvoľníme tempo," zhodnotil pre TASR jeden z hlavných organizátorov tábora René Říha. Účastníkov je celkom 38, pričom väčšinu tvoria mamičky s deťmi. Počas deviatich dní je program rozdelený na prácu, výučbu, ale aj zábavu. Doobeda účastníci kosia, hrabú seno, opravujú oplotenie a zbierajú liečivé bylinky. Poobedňajšie hodiny sú venované výučbe remesiel, ako napríklad výrobe píšťal, slamených ozdôb, ale aj využitiu odpadových materiálov pri tvorbe nových vecí, napríklad mozaiky z rozbitých kachličiek alebo košíka zo starého papiera.

"Podvečer si trochu zašportujeme a večery patria zaujímavým prednáškam o zdravom stravovaní, správnom nakladaní s odpadom, o možnostiach, ako sa občan môže brániť pred zámermi poškodzujúcimi životné prostredie, ale aj o toxických látkach, ktoré nás ohrozujú v našich domácnostiach," doplnil Říha. Ekotábor je ekologicky zameraný, preto jeho samozrejmou súčasťou je triedenie svojho odpadu, používanie ekologických čistiacich prostriedkov, vegetariánska strava s prednostným využívaním miestne dostupných surovín. Účastníci sú ubytovaní vo vlastných stanoch alebo v stodole na voňavom sene. Ekotábor vyvrcholí v nedeľu 29. júla.