Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Bratislavskom hrade bude sprievod výstavou Dary pápežov Slovensku

Na snímke návštevníci si prezerajú vitríny počas slávnostného otvorenia výstavy s názvom Dary pápežov Slovensku pri príležitosti 1. výročia návštevy pápeža Františka na Slovensku v Bratislave v stredu 14. septembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Stretnutie v priestoroch výstavy na 1. poschodí Bratislavského hradu sa uskutoční v nedeľu 12. marca o 16.00 h.

Bratislava 6. marca (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum pozýva na predposledný autorský sprievod výstavou Dary pápežov Slovensku. Stretnutie v priestoroch výstavy na 1. poschodí Bratislavského hradu sa uskutoční v nedeľu 12. marca o 16.00 h. Umelecké diela, ktoré darovali pápeži pri návšteve Slovenska predstaviteľom štátu, cirkevným inštitúciám i jednotlivcom, predstaví kurátorka Alena Piatrová.

"Ide o prvú výstavu svojho druhu v našom prostredí, ktorej príprava ukázala, že pápežských darov na Slovensku vôbec nie je málo a zaslúžili by si odbornú katalogizáciu a spracovanie," povedala Piatrová k výstave, ktorú SNM – Historické múzeum pripravilo v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka na Slovensku (12. - 15. septembra 2021).

Predstavuje zbierku darov od pápežov Slovensku v novodobej histórii – počnúc 20. storočím až po súčasnosť. Návštevníkov môže zaujať najstarší doložený dar pápeža Pia X. z roku 1911, ako aj dary pápežov Jána XXIII. a Pavla VI. z obdobia komunistického režimu. Početnejšiu kolekciu predstavujú dary z návštev pápežov Jána Pavla II. a Františka – dary pre prezidentov republiky a ďalších predstaviteľov štátu, dary venované chrámom a cirkevným inštitúciám alebo drobné dary rozdávané širokej verejnosti.

V sérii je vystavených celkovo 29 kusov pápežských darov. Najstarším doloženým darom je kalich, dar pápeža Pia X. z roku 1911 pre Kostol sv. Alžbety v Bratislave, známy ako Modrý kostolík. Vystavený je aj biskupský prsteň darovaný pri príležitosti otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu (1962 – 1965) či biskupské insígnie sv. Pavla VI., ktoré tento pápež daroval osobne biskupovi umlčanej cirkvi v ČSSR Jánovi Chryzostomovi Korcovi, neskoršiemu kardinálovi.

Výstava sa koná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a apoštolského nuncia na Slovensku Nicolu Girasoliho. Potrvá do 16. apríla.