Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Bratislavskom hrade vystavujú historické a ľudové betlehemy

Na snímke slovenská vlajka a Bratislavský hrad, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Výstavu betlehemov na 2. poschodí Bratislavského hradu si môžu pozrieť záujemcovia denne, okrem utorka, od 10.00 do 18.00 h - posledný vstup je o 17.00 h.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Na Bratislavskom hrade otvorili vo štvrtok výstavu Pokoj ľuďom dobrej vôle. Predstavuje reprezentatívny výber historických a ľudových betlehemov z územia celého Slovenska i niektorých susedných európskych krajín ako Česko a Rakúsko. "Časovo pokrývajú obdobie od 18. po koniec 20. storočia," uvádza Slovenské národné múzeum (SNM) na svojej webstránke.

Vyše 60 betlehemských celkov dopĺňajú maľby na skle, papieri a plátne s adventnou a vianočnou tematikou. Vystavené artefakty pochádzajú zo zbierok SNM – Historického múzea, Ľubovnianskeho múzea – Hradu v Starej Ľubovni a súkromných fondov. "Všetky predmety boli pre túto príležitosť zreštaurované," dodáva múzeum.

"Ústredná myšlienka výstavy ´Pokoj ľuďom dobrej vôle´ nadobúda v dnešných nepokojných časoch mimoriadny zmysel, okrem krásneho zážitku chce zdôrazniť myšlienku kultúrnej a duchovnej spolupatričnosti Európy a víťazstvo betlehemského svetla nad tmou nenávisti," hovorí kurátorka a autorka výstavy Magdaléna Mrázová.

Výstavu betlehemov na 2. poschodí Bratislavského hradu si môžu pozrieť záujemcovia denne, okrem utorka, od 10.00 do 18.00 h - posledný vstup je o 17.00 h.