Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Na Ondrejskom cintoríne odhalia obelisk na počesť J. Könyökiho

Na archívnej snímke Ondrejský cintorín v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Za svoju činnosť bol Könyöki uznávaný v celouhorskom meradle.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Na bratislavskom Ondrejskom cintoríne vo štvrtok o 19.00 h odhalia a posvätia obelisk na počesť archeológa či pedagóga Józsefa Könyökiho (1829 – 1900). Okrem iného sa zaslúžil o vznik bratislavského mestského múzea. Vlani uplynulo 120 rokov od jeho smrti.

„Vzhľadom na okrúhle výročie v minulom roku a na počesť tohto archeológa, pedagóga, pamiatkara, muzeológa, všestranného budovateľa Mestského múzea v Bratislave, ale aj iných inštitúcií, sa Veľvyslanectvo Maďarska v Bratislave a Maďarský kultúrny inštitút Bratislava podujali a obnovili jeho náhrobok na Ondrejskom cintoríne,“ uviedol sprievodca cestovného ruchu a podpredseda občianskeho združenia Bratislavské rožky Árpád Korpás.

Könyöki pochádzal z maďarskej obce Moča, ale od svojich štyroch rokov prežil väčšinu života v Bratislave. „Bol aj pedagógom, učil na tunajšej prešporskej 'reálke' kreslenie. Bol veľmi nadaný aj v tomto smere. V 50. rokoch 19. storočia sa zdržiaval dlhší čas v Taliansku. Tam študoval u rôznych majstrov v Benátkach či vo Florencii,“ priblížil Korpás.

Za svoju činnosť bol Könyöki uznávaný v celouhorskom meradle. „Napríklad z poverenia tzv. celokrajinského výboru kultúrnych pamiatok nakreslil a namaľoval niektoré veľmi významné pamiatky. Medzi nimi hrady, kostoly, napríklad Zvolenský či Trenčiansky hrad. Vznikol z toho cenný súbor aj pre pamiatkarov na Slovensku,“ podotkol Korpás.

Odhalenie a posvätenie obelisku sa uskutoční vo štvrtok o 19.00 h. Predtým, od 17.30 h, bude Korpás viesť v maďarskom jazyku prehliadku Ondrejského cintorína. Na podujatí sa môže zúčastniť široká verejnosť.