Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Bukovej hore dnes súťažili pretekári na retro lyžiach

Na snímke sa lyžiari v historických kostýmoch sa rozcvičujú počas 11. ročníka Majstrovského preboru v lyžování sjazdovom na svahu Buková hora v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 9. marca 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na štart 300-metrovej trate sa postavilo na historických lyžiach dovedna 36 súťažiacich.

Tatranská Lomnica 9. marca (TASR) – Fanúšikovia retro lyžovania sa dnes jedenástykrát zišli na zjazdovke Buková hora v Tatranskej Lomnici. Alena Varadyová zo Spolku ctiteľov športu lyžiarskeho pre TASR uviedla, že toto podujatie ponúka možnosť priaznivcom zimných športov, aby svoju šikovnosť predviedli na lyžiach, a to s výstrojom, aký sa používal v minulosti.

Dodala, že na podujatí "Majstrovský prebor v lyžovaní sjazdovom" sa stretávajú, aby si pripomenuli začiatky lyžovania vo Vysokých Tatrách a rovnako spomínali na lekára Michala Guhra, ktorý bol začiatkom minulého storočia vášnivým priekopníkom lyžovania na Slovensku.

Na štart 300-metrovej trate sa postavilo na historických lyžiach dovedna 36 súťažiacich v dobových odevoch vo veku od päť do 70 rokov. Najstarším bol bývalý člen Horskej záchrannej služby Milan Husár. Akcia však prilákala aj desiatky divákov.
Lyžiarka v historickom kostýme prechádza bránkou počas 11. ročníka Majstrovského preboru v lyžování sjazdovom na svahu Buková hora v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 9. marca 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Vyšlo nám našťastie slniečko a mäkký sneh bol priaznivý pre zjazd na takomto type lyží. V prvom kole sa všetci šťastne dostali dole vrátane mňa. Je to skvelé podujatie, rád sem chodím na stretnutie s priateľmi," hovorí 70-ročný bývalý člen Horskej záchrannej služby.

Naopak, najmladším účastníkom bol 5-ročný Adam Hubáč, ktorý prišiel aj so svojimi súrodencami a rodičmi. Jeho otec Vladimír plánuje v najbližších týždňoch otvoriť v Tatrách súkromné múzeum lyžovania.

"Každý, kto sa dnes postaví na takéto lyže, si musí uvedomiť, že to kedysi nebolo také jednoduché. Určite zistí, akú kondíciu, šikovnosť, skúsenosti a tréning musel mať lyžiar v tom čase, ak chcel napríklad zísť z prudšieho svahu. Všetko bolo iné: lyže bez hrán, namiesto bezpečnostného viazania remienky, ktorými sa pripevňovali kožené topánky," vysvetľuje Varadyová.

Priaznivci histórie, ktorí sa prišli pozrieť na svah, mohli vidieť, aké oblečenie sa používalo na lyžovačku. Varadyová uviedla, že elastické či zateplené kombinézy neexistovali, a preto sa jazdilo v tom, čo bolo k dispozícii.



"Nuž neviem, či by si dnes niekto trúfal zísť na lyžiach v hrubom nepohodlnom kabáte, alebo niektorá z dám dokonca v sukni. Asi by to spôsobovalo vážne problémy. Na druhej strane, keď sa do širokej sukne oprie vietor, pretekárky dokážu dosiahnuť pomerne slušnú rýchlosť," uzavrela s úsmevom organizátorka.