Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na čele Gemersko-malohontského múzea po 23 rokoch skončila O. Bodorová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Veronika Klusková

Bodorová celý život pôsobila v múzejníctve, začínala v Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku a v Slovenskom národnom múzeu na Bratislavskom hrade.

Rimavská Sobota 7. októbra (TASR) – Dlhoročná riaditeľka Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote Oľga Bodorová ku koncu septembra ukončila svoje pôsobenie v múzeu a odišla do dôchodku. Na čele múzea stála 23 rokov, v inštitúcii pracovala od roku 1975. Na sociálnej sieti o tom informovalo GMM.

"Odpracovala 47 rokov v GMM, čo predstavuje najdlhšie pôsobenie riadneho pracovníka v múzeu v celej jeho histórii," skonštatovala inštitúcia. Bodorová bola tiež najdlhšie pôsobiacou riaditeľkou múzea v jeho novodobej histórii, teda v období po roku 1951, keď prešlo pod správu štátu a malo pracovníkov v riadnom pracovnom pomere.

Bodorová celý život pôsobila v múzejníctve, začínala v Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku a v Slovenskom národnom múzeu na Bratislavskom hrade. Do GMM nastúpila v roku 1975, od roku 1999 bola jeho riaditeľkou.

"Aktívna bola v bádateľskej činnosti v teréne, ale i v získavaní a popisovaní zbierok, výrazne obohatila zbierkové fondy múzea, pripravila desiatky výstav doma i v zahraničí, aktívne sa venovala publikačnej činnosti," uviedlo múzeum.

Ako pre TASR uviedol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je zriaďovateľom GMM, vedením múzea bol dočasne poverený Ján Aláč, ktorý doposiaľ zastával funkciu zástupcu riaditeľky. "Na pozíciu riaditeľa bude vyhlásené v zákonnej lehote riadne výberové konanie," dodala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

GMM bolo založené 3. septembra 1882, keď v budove pôvodne delostreleckých kasární zorganizoval profesor biológie a neskôr prvý riaditeľ múzea Ján Fábry umelecko-archeologickú výstavu Gemerskej župy. Múzeum sa počas 140 rokov svojej existencie venuje dokumentovaniu a zachovávaniu prírodného a kultúrneho dedičstva Gemera-Malohontu. Vo svojom fonde v súčasnosti eviduje viac ako 106.000 zbierkových predmetov.