Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Na celom území dominoval v uplynulých dňoch peľ topoľa a jaseňa

V Mestskom parku v Košiciach rastie vzácny strom - topoľ biely (Populus alba), má 150 rokov, obvod kmeňa 710 cm a výšku 27 metrov. Košice, 25. mája 2016. Foto: TASR/František Iván

Peľ jaseňa a topoľa dosahoval vysoké koncentrácie na celom území, najmä v Bratislave a Nitre.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) - V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa a jaseňa. V teplejších oblastiach sa naplno rozbehla sezóna brezy, ktorá sa stáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici v súvislosti s aktuálnou situáciou.

Podľa Lafférsovej najvyššiu dennú hladinu peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre. V ostatných oblastiach ešte nedosiahol alergiologicky významné koncentrácie.

Peľ jaseňa a topoľa dosahoval vysoké koncentrácie na celom území, najmä v Bratislave a Nitre. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ javora, vŕby, brestu a aj duba, ktorého denné koncentrácie môžu v najbližších dňoch výraznejšie stúpnuť.

Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosahoval alergiologicky významné hladiny už len v časti stredného, východného Slovenska a na severe Slovenska. Peľová sezóna liesky a jelše sa definitívne skončila.