Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na ceste medzi Rykynčicami a Plášťovcami sa začala sanácia zosuvu pôdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

V rámci prác zrekonštruuje vozovka, zastabilizuje sa breh rieky Krupinica a zaistí sa svah nad i pod cestou. Vodiči sa preto v najbližších mesiacoch musia pripraviť na čiastočné obmedzenie.

Zvolen 31. augusta (TASR) – Na úseku cesty tretej triedy III/1556 medzi obcami Rykynčice v okrese Krupina a Plášťovce v okrese Levice sa koncom augusta začali realizovať stavebné a udržiavacie práce. V rámci nich sa zrekonštruuje vozovka, zastabilizuje sa breh rieky Krupinica a zaistí sa svah nad i pod cestou. Vodiči sa preto v najbližších mesiacoch musia pripraviť na čiastočné obmedzenie dopravy. Informuje o tom realizátor stavby, spoločnosť Eurovia SK.

Podľa nej pôvodné násypové teleso cestnej komunikácie sa poškodilo eróznym vplyvom toku rieky Krupinica. "Pri zvýšenej hladine voda postupne odoberala materiál z pôvodného zemného telesa a napokon sa krajnica vozovky zosunula. Na zabezpečenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky je potrebné cestu rozšíriť na normovú šírku minimálne šesť metrov a zabezpečiť svah proti eróznym vplyvom," informuje realizátor stavby.

"Zastavenie erózie svahu sa zrealizuje pomocou gabionových matracov, ktoré spevnia breh rieky a pomocou protieróznej rohože. Vymení sa tiež poškodená vozovka a zvodidlá. Zrealizuje sa aj spevnenie priekopy a priepustov, striekaným betónom a zemnými klincami sa zastabilizuje svah nad komunikáciou. Stavba sa bude realizovať v troch etapách. Na záver sa vytvoria postranné priekopy a obnoví sa časť vozovky," informovala hovorkyňa spoločnosti Simona Tančáková.

Na danom úseku budú musieť vodiči zvýšiť pozornosť. Doprava bude počas výstavby riadená dočasným dopravným značením a svetelnou signalizáciou. Premávka bude usmernená do jedného jazdného pruhu. Stavebné práce v hodnote takmer 992.000 eur potrvajú približne do septembra 2023. Investorom je Banskobystrický samosprávny kraj.

Stavba sa bude realizovať približne 350 metrov za obcou Rykynčice v smere na Plášťovce. Rekonštrukciou prejde 231 metrov vozovky a zastabilizuje sa 267 metrov brehu.