Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Kežmarku si uctili usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989

Pietna spomienka pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989 sa konala v Kežmarku na starom cintoríne. Pietu zorganizovalo Svetové združenie bývalých politických väzňov. Pri pokuse o prechod hraníc v dobe socializmu v Československu boli usmrtení okrem Slovákov aj občania ďalších štátov. V Kežmarku 25. júna 2020. Foto: TASR – Milan Kapusta

Pietnu spomienku venovali vyše 400 obetiam bývalého režimu, ktorý legalizoval zabíjanie ľudí pri pokuse o útek cez hranice.

Kežmarok 26. júna (TASR) – Na historickom cintoríne v Kežmarku pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989 sa vo štvrtok (25. 6.) konala pietna spomienka na obete niekdajšieho režimu. TASR o tom informovalo Svetové združenie bývalých politických väzňov. Pietnu spomienku venovali vyše 400 obetiam bývalého režimu, ktorý legalizoval zabíjanie ľudí pri pokuse o útek cez hranice.

Pietna spomienka pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989 sa konala v Kežmarku na starom cintoríne. Pietu zorganizovalo Svetové združenie bývalých politických väzňov. Pri pokuse o prechod hraníc v dobe socializmu v Československu boli usmrtení okrem Slovákov aj občania ďalších štátov. V Kežmarku 25. júna 2020.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Predseda združenia František Bednár priblížil, že dvaja chlapci z Kežmarku Ondrej Brejka a Milan Dlubač boli 7. júla 1980 pri pokuse o útek do Rakúska usmrtení Československou pohraničnou strážou. Telá týchto obetí boli vyplavené v Rakúsku, kde ich pochovali. Ich telesné pozostatky sa podarilo previezť až v roku 2004 z Rakúska na Slovensko a sú pochovaní pri pamätníku na kežmarskom cintoríne.



V príhovore Bednár pripomenul, že 11. júla 1954 bolo prijatím zákona o ochrane štátnych hraníc platného až do roku 1989 legalizované zabíjanie vlastných občanov a občanov okolitých, takzvaných ľudovodemokratických krajín pri pokusoch o útek na Západ. Spomienkovú akciu ukončili hymnami štátov, z ktorých pochádzali usmrtení na hraniciach.

Na pietnej spomienke, ktorú pripravilo Svetové združenie bývalých politických väzňov, sa zúčastnili príbuzní Ondreja Brejku, Milana Dlubača a členovia združenia bývalých politických väzňov.