Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na cyklotrasách v Žilinskom kraji pribudne 14 servisných stojanov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Súčasťou každého stojana je náradie na základnú opravu bicykla či elektrobicykla a zabudovaný elektrický kompresor s multifunkčnou hlavicou pre rôzne typy ventilov.

Žilina 27. apríla (TASR) - Obnova a údržba cykloturistických trás v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) bude v roku 2022 zahŕňať celkovo 314 kilometrov značených trás. Doplní sa značenie nového úseku Terchovsko-oravskej cyklomagistrály a novej trasy Nolčovo – Turany v regióne Turiec. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj (ŽTK) Iveta Chabadová.

Pripomenula, že v minulom roku pribudlo šesť nových nabíjacích stojanov pre elektrobicykle, päť cykloservisných stojanov a pre lepšiu orientáciu v teréne obnovili 280 kilometrov maľovaného značenia na 30 cykloturistických trasách. "Ani v sezóne 2022 ŽTK nezaspí na vavrínoch. Pribudne 14 nových cykloservisných stojanov vo všetkých regiónoch ŽSK a bude pokračovať budovanie infraštruktúry a rozširovanie technickej základne pre cykloturistov," uviedla Chabadová.

Súčasťou každého stojana je náradie na základnú opravu bicykla či elektrobicykla a zabudovaný elektrický kompresor s multifunkčnou hlavicou pre rôzne typy ventilov. "Aj vďaka stojanom bude jazdenie v našom kraji stále komfortnejšie. Cykloturisti vyriešia aj drobné poruchy a neočakávané problémy pohodlne a priamo na mieste," podotkla.

ŽSK patrí podľa Chabadovej s dĺžkou 3067,5 kilometra značených cykloturistických trás druhá priečka z celkového počtu kilometrov na Slovensku. "Najhustejšia sieť značených cykloturistických trás je v okolí Terchovej, na Liptove a v Turci, no nezaostávajú ani Kysuce a Orava. Zastúpenie na celkovom počte kilometrov v kraji majú aj tri náučné cykloturistické trasy v dĺžke necelých 87 kilometrov," dodala Chabadová.

ŽTK realizuje aktivity v spolupráci so Slovenským cykloklubom a s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.