Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Deň detí bude v Bratislave jazdiť historická električka, zadarmo

Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Eektrička bude jazdiť v polhodinových intervaloch. Jej prvá jazda sa začne o 13.00 h a malých Bratislavčanov bude voziť až do večera do 19.00 h.

Bratislava 31. mája (TASR) – Na Medzinárodný deň detí (MDD) v piatok 1. júna prevezie tých najmenších, ale aj ich rodičov centrom hlavného mesta historická električka.

S evidenčným číslom 38 ju popoludní vypraví Dopravný podnik Bratislava (DPB) a voziť sa v nej budú všetci zadarmo.

Ako TASR informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková, električka bude jazdiť v polhodinových intervaloch. Jej prvá jazda sa začne o 13.00 h a malých Bratislavčanov bude voziť až do večera do 19.00 h. Vo vozni na nich bude čakať aj sladké prekvapenie a vodič deťom odpovie na všetky ich zvedavé otázky.

"Pre tých, ktorí by sa chceli dozvedieť niečo o histórii tohto unikátneho vozidla, budú na električkách vyvesené letáčiky s informáciami," vysvetlila Staneková s tým, že DPB chce takto deťom spríjemniť ich popoludňajšie oslavy.

Električka bude jazdiť po trase Námestie Ľudovíta Štúra, Šafárikovo námestie, Štúrova ulica, Námestie SNP, Obchodná, Radlinského, Vazovova, Krížna, Špitálska a Jesenského ulica.

V roku 1958 električku vo vlastných dielňach vyrobil Dopravný podnik mesta Bratislavy ako náhradu za "Päťokeňák" číslo 38. Konštrukcia vozňa a podvozok vychádzajú z vlečných vozňov rakúskej firmy Simmering-Graz-Pauker. Vozeň sa začal stavať pre neistotu prevádzkovania električiek T2 na rozchode 1000 mm a už od výroby bol jednosmerný. Stal sa poslednou dvojnápravovou električkou, ktorá bola skonštruovaná v bývalom Československu.