Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Dni zdravia radili ľuďom aj zdravotníci z FNsP Žilina

Na snímke deti počas podujatia Žilinský deň zdravia na Hlinkovom námestí v Žiline dňa 22. septembra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Základy poskytovania prvej pomoci si záujemcovia zopakovali v stánku Slovenského Červeného kríža (SČK) Územného spolku Žilina.

Žilina 22. septembra (TASR) – Poradenstvo zdravotníkov z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline mohli vo štvrtok využiť návštevníci Žilinského dňa zdravia. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej išlo na Námestí Andreja Hlinku po dlhom čase o prvý kontakt zdravotníkov s verejnosťou mimo nemocnice.

Doplnila, že pripravili ukážky viacerých druhov cvičení a poradenstvo s fyzioterapeutmi. "Absencia aktívneho pohybu najviac prispieva k ochoreniu pohybového aparátu, ktoré je dnes civilizačným ochorením. Snažíme sa u ľudí robiť osvetu, aký je pohyb dôležitý a ako sa zbaviť bolesti chrbta. Nie pasívne, ale najmä aktívnou pohybovou zložkou," podotkla fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a rehabilitácie FNsP v Žiline Jana Fabianová.

Zdravotníci zo žilinskej nemocnice poskytli podľa Zátekovej návštevníkom rady aj v otázkach sociálnej a zdravotnej starostlivosti, skontrolovali im znamienka a poskytli dermatovenerologické konzultácie. "Poradili im tiež, ako správne užívať a kombinovať lieky, či ako zvládnuť horúčky u najmenších pacientov. Budúcim mamičkám sa venovali pôrodné asistentky a gynekologická fyzioterapeutka," priblížila hovorkyňa nemocnice.



Základy poskytovania prvej pomoci si záujemcovia zopakovali v stánku Slovenského Červeného kríža (SČK) Územného spolku Žilina. "SČK sa tradične pripája k najväčšej žilinskej preventívnej aktivite. Naši tréneri a inštruktori poskytli konzultácie prvej pomoci ku konkrétnym stavom. Pre deti sme pripravili ukážku plne vybavenej sanitky a učili sme ich prvú pomoc zábavnou formou," dodal predseda SČK Územného spolku Žilina Peter Martinek.