Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Počas povodní bývajú ohrozené hrádze Klátovského ramena, ale aj hrádze v celom úseku kanála Gabčíkovo - Topoľníky, Klátovského kanála a Starého Klátovského kanála, približuje hovorca SVP Marián Bocák.

Bratislava 26. februára (TASR) - Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur. Podpísali aj zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv.

"Stavba rieši zvýšenie bezpečnosti územia proti spätnému vzdutiu povrchovej vody z Dunaja a Váhu vybudovaním zátvorného objektu na Klátovskom ramene a jeho prepojením s pravostrannou hrádzou Malého Dunaja a Klátovského ramena," povedal pre TASR hovorca SVP Marián Bocák. V blízkosti Klátovského ramena a priľahlého úseku Malého Dunaja sa nachádzajú viaceré obce, ako Horné Mýto, Trhová Hradská, Topoľníky, Ohrady, Dunajský Klátov či Orechová Potôň.

Počas povodní bývajú ohrozené hrádze Klátovského ramena, ale aj hrádze v celom úseku kanála Gabčíkovo - Topoľníky, Klátovského kanála a Starého Klátovského kanála, približuje Bocák. Dodáva, že ochranné hrádze Klátovského ramena a jeho prítokov boli budované z hlinito-piesčitých a piesčitých zemín v rôznych časových obdobiach. V čase povodní sa na niektorých miestach vyskytujú zamokrené plochy a vývery sprevádzané vyplavovaním jemných častíc z podložia ochranných hrádzí.

"V súčasnosti prebiehajú prípravne práce na prístupovej komunikácii a v prípade vhodnejších klimatických podmienok pristúpi zhotoviteľ k samotnej realizácii prác na protipovodňovej ochrane," uviedol Bocák. Pripomína, že Klátovské rameno je vzácnym chráneným územím. Technické opatrenia na zvýšenie koruny jeho ochrannej hrádze podľa SVP neprichádzajú do úvahy.

Stavbou zátvorného objektu s priečnou hrádzou bude čiastočne zvýšená ochrana zdravia a života obyvateľov v záujmovom území. "Umožní sa jeho ďalší rozvoj a zároveň dôjde k zvýšeniu protipovodňovej ochrany riešenej lokality a k eliminácii potenciálnych povodňových škôd," skonštatoval Bocák.