Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na energie vyčlenili v rozpočte Trenčína sumu vyššiu o 5 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

V Trenčíne v porovnaní s rokom 2022 v priemere stúpli zálohové platby za elektrickú energiu o 175 %, za plyn o 330 % a za teplo o 130 %.

Trenčín 13. januára (TASR) - V Trenčíne v porovnaní s rokom 2022 v priemere stúpli zálohové platby za elektrickú energiu o 175 %, za plyn o 330 % a za teplo o 130 %. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

"V rozpočte na rok 2023 máme na energie vyčlenenú čiastku vyššiu o päť miliónov eur. Verejné osvetlenie, športoviská, kultúrne domy, základné školy a materské školy, sociálne zariadenia aj všetky ostatné objekty mesta budú fungovať a veríme, že nebudeme nútení obmedzovať ich prevádzku," doplnila hovorkyňa.

V rámci vykurovacej sezóny podľa nej upravili reguláciu vykurovania mestských budov individuálne s prihliadnutím na spôsob a časy využívania budov. Očakávaná minimálna úspora na plyne je 10 %. Od začiatku roka sú mestské nájomné byty na sídlisku Juh napojené na centrálny zdroj tepla, aby obyvatelia mali nižšie náklady na vykurovanie asi o polovicu.

Ako dodala, systémové riešenia a opatrenia do budúcich rokov sú zahrnuté v schválenom rozpočte na rok 2023. "Počítame s komplexnou rekonštrukciou verejného osvetlenia. V 1. etape pôjde o výmenu všetkých pôvodných svietidiel za nízkoenergetické LED osvetlenie. Ďalej počítame s vybudovaním biomasovej kotolne, fotovoltikou na zimnom štadióne, krytej plavárni, na základnej škole a budove Mestského hospodárstva a správy lesov a tiež plánujeme rekonštruovať zastarané kotolne," zdôraznila Ságová.

Keďže mesto Trenčín bude v roku 2026 Európskym hlavným mestom kultúry, nie je podľa Ságovej možné zastaviť v meste rozvoj a investície, rovnako nie je možné zabrzdiť investície týkajúce sa systémových riešení a opatrení v oblasti energetických úspor.

"Pre rok 2023 máme naplánované najvyššie investície za posledné roky. Financované budú z nenávratných finančných príspevkov a dotácií so spoluúčasťou mesta a z úverových zdrojov," uzavrela hovorkyňa.