Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na opravu kostola v Michale na Ostrove dostali menej, časť prác počká

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Momentálne uskutočňujú výberové konanie na stavebnú firmu, v septembri by sa malo začať s prácami na fasáde kostola.

Michal na Ostrove 24. augusta (TASR) – Farnosť Michal na Ostrove dostala na obnovu fasády pre Kostol sv. Michala Archanjela od Ministerstva kultúry SR dotáciu 20.000 eur z požadovaných 28.000 eur. Peniaze pôjdu z programu Obnovme si svoj dom. Farnosť si časť dofinancuje z vlastných zdrojov, zvyšok bude riešiť v ďalšom roku.

Ako pre TASR uviedol farár Attila Kovács, "niečo musíme vynechať z finančných dôvodov. Budúci rok urobíme druhú etapu. Bude prvá etapa – obnova veže a priečelia kostola (západná fasáda), a potom budúci rok všetko závisí od finančných možností". Dodal, že v prvej etape sa odstráni omietka, očistia sa plochy a urobia nátery. Momentálne uskutočňujú výberové konanie na stavebnú firmu, v septembri by sa malo začať s prácami na fasáde kostola.

Farnosť Michal na Ostrove možno zaradiť medzi deväť rímskokatolíckych a evanjelických farností v dunajskostredskom a galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

Kostol sv. Michala Archanjela má zhruba 800 rokov. Okolo roku 1370 bol interiér vyzdobený freskami, z ktorých sa zachovala ladislavská legenda na severnej stene lode. Neskorogotické úpravy sa realizovali koncom 15. storočia. Ďalšie maľby pribudli aj okolo roku 1520. Nachádzajú sa tam teda fresky sv. Michala, sv. Ladislava a sv. Juraja. Koncom 18. storočia bol kostolík barokovo prestavaný. V presbytériu sa zachovala pôvodná rebrová klenba, ktorej detaily sú blízke kostolu klarisiek v Bratislave. Približne pred 20 rokmi sa podľa farára reštaurovali fresky, pred zhruba desiatimi rokmi reštaurovali strechu. Každoročne má kostol mnoho návštev aj z Maďarska či z Nemecka.